Води в ставку-охолоджувачу ЗАЕС в довгостроковій перспективі недостатньо – глава МАГАТЕ

15:20 30.06.2023

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявляє, що рівня води, який сьогодні забезпечується в ставку-охолоджувачу Запорізької АЕС, достатньо лише для вирішення ситуативної ситуації, яка виникла після підриву Каховської ГЕС.

Водночас, у довгостроковій перспективі наявної кількості води - недостатньо. Про це Гроссі заявив в інтерв'ю телеканалу France 24, пише Економічна правда.

"Керівництво станції вжило початкових заходів для збереження необхідної кількості води, але цього буде недостатньо в довгостроковій перспективі", - попередив Гроссі.

Руйнування греблі в Новій Каховці, що порушило рівномірне функціонування охолодження через досить очевидне зниження рівня води в Дніпрі, що протікає поруч зі станцією та з якого беруть воду для охолодження реакторів, Гроссі назвав "сумною низкою подій, які погіршують становище станції".

Водночас своєю головною заклопотаністю Гроссі назвав фізичний захист Запорізької АЕС, обстановка навколо якої залишається складною.

"Ясно, що ситуація там не покращилася з (...) посиленням військової активності на лінії фронту. Небезпека для станції збільшується", - заявив він.

У контексті бойових дій "станція неймовірно крихка і відкрита для пошкоджень у разі перестрілки", додав він.

"Наші команди, як і раніше, там. Спостерігають, як розвивається ситуація", - резюмував Гроссі.

Рівень води в ставку-охолоджувачу Запорізької АЕС продовжує незначне зниження. Це підтверджує й українська сторона. Водночас в НАЕК "Енергоатом" систематично наголошують, що ситуація залишається стабільною та контрольованою.
 

Ще на цю тему