Авіація РФ провела вкрай дивні навчання над Чорним морем з відбиття атаки НАТО

15:40 29.06.2023

Ті задачі, які відпрацювала авіація РФ прямо говорить, що у Кремлі дуже бояться повторення 1854 року

Так зване міноборони РФ повідомило про проведення доволі масштабних авіаційних навчань, які пройшли над окупованим Кримом та акваторією Чорного моря. У офіційному повідомленні зазначається участь фронтових бомбардувальників, винищувачів, ударних та протичовнових вертольотів морської авіації Чорноморського флоту РФ.

У навчаннях одночасно брали участь цілі ескадрильї, що прямо говорить про доволі значні сили, які були задіяні у маневрах. Більше того - відкликані від виконання задач на фронті. Саме легенда навчань не розголошена, але зазначено, що задачею авіації було знищення угрупувань кораблів, підводних човнів, неземних цілей, досягнення переваги у повітрі й все це в умовах протидії засобів ППО.

І такий перелік відпрацьованих завдань взагалі не корелюється з реальною ситуацією у війни проти України, яка не має, ані значних корабельних угруповань, ані підводних човнів, ані переваги у повітрі. І в цих умовах єдиним кандидатом на роль гіпотетичного противника є НАТО.

Зокрема на Чорному морі єдиною державою, окрім РФ, яка має підводні човни у строю - це Туреччина. Бо шукати єдину румунську субмарину Delfinul потреби немає - вона з 1995 року стоїть у Констанці. Умови, коли РФ необхідно завойовувати перевагу у повітрі, залишаючи за дужками таку виключно теоретичну можливість, також прямо відповідає війні з НАТО.


При цьому на репетицію саме таких бойових дій РФ відволікла значні ресурси. Зазначимо, що станом на 2021 рік до морської авіації Чорноморського флоту РФ було приписано 43-ій окремий морський штурмовий авіаполк на літаках Су-30СМ та Су-24М, а також 318-й окремий змішаний авіаполк, який використовує протичовнові вертольоти Ка-27 та раритетні протичовнові літаки Бе-12. Водночас наведений опис сил з боку міноборони РФ можливо говорить про більшу кількість підрозділів, які були залучені до навчання.


Водночас реалістичність сценарію, за яким країнам НАТО буде потрібно вводити кораблі до Чорного моря залишається під величезним питанням. Одним з небагатьох реалістичних сценаріїв є необхідність супроводження кораблів по "зерновому коридору". А єдиною ситуацією, коли країнам Альянсу буде необхідно вводити значні корабельні угруповання та підводні човни до Чорного моря є десантна операція.

І здається, що у її можливість у РФ вірять значно більше, ніж в Україні, бо у поки що окупованому Криму рашисти зводять укріплення не лише на півночі півострова, й прямо на береговій лінії. Зокрема й поблизу Євпаторії, де у 1854 році коаліційні сили Англії, Франції та Туреччини здійснили висадку десанту під час Кримської війни.

Ще на цю тему