США підготували кримінальні справи для росіян за воєнні злочини проти американців

10:20 29.06.2023

Міністерство юстиції США може вже незабаром офіційно оголосити про порушення кримінальних справ проти росіян через воєнні злочини, які вони вчинили проти американських громадян під час війни в Україні.

Про це розповів в ексклюзивному коментарі Укрінформу в Вашингтоні радник Генпрокурора США з питань відповідальності за воєнні злочини Елай Розенбаум.

«Отже, це включає воєнні злочини, скоєні проти американських громадян, скажімо, Росією в Україні. Встановлені випадки, де ми вважаємо, що це мало місце, і ми їх розслідуємо»,- зауважив представник Мін’юсту.


Він підкреслив, що в розслідуванні вже досягнуто прогресу, і навіть встановлені підозрювані.

«Тож я думаю, якщо наші розслідування триватимуть в такому руслі й далі, особливо, з підтримкою Генпрокуратури України та інших українських правоохоронних органів, ми можемо порушити деякі кримінальні справи в не надто далекому майбутньому»,- зазначив Розенбаум.


У цьому контексті він нагадав, що в січні президент Байден підписав закон, який розширив юрисдикцію Сполучених Штатів щодо воєнних злочинів на будь-якого воєнного злочинця, який прибуде на американську територію.

«Якщо відверто, то ми разом із колегами з Держдепартаменту та інших місць працювали понад десять років, щоби отримати таке законодавство, ухвалене Конгресом, і воно завжди пробуксовувало»,- зазначив Розенбаум.


Він також підкреслив, що Конгрес без зволікань прийняв законопроєкт після виступу Президента Зеленського, у якому той підкреслив необхідність і користь такого кроку. Розенбаум пояснив, що суть закону полягає в тому, що коли війна закінчиться після перемоги України, з Росії в певний момент відновиться туризм і навіть імміграція.

«Тож кожен, хто був причетний до воєнних злочинів, якщо приїде до США, ми матимемо юрисдикцію на затримання. І зараз ми закладаємо основу, намагаємося дізнатися якомога більше про тих, хто вчиняє ці злочини»,- пояснив представник Мін’юсту.

Ще на цю тему