В Грузії у жовтні планують розпочати будівництво нового глибоководного порту Анаклія

10:00 28.06.2023

Будівництво нового глибоководного порту Анаклії в Грузії планують розпочати у жовтні 2023 року.

Про це повідомив прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі, пише ЦТС.

Порт зможе приймати великі судна, захід яких у порти Батумі та Поті утруднений.

"Я повідомив прем'єр-міністру Казахстану, що уряд Грузії готовий побудувати новий порт, глибоководний порт Анаклія. Роботи розпочнуться цього року, восени - у жовтні. Уряд володітиме 51% акцій порту, а щодо решти 49% ми плануємо провести переговори", - розповів Гарібашвілі.

У грудні минулого року уряд Грузії вже оголосив тендер на пошук інвестора для будівництва порту в Анаклії. Саме цьому інвестору (чи кільком компаніям, які утворюють консорціум) належатиме 49% акцій порту.

Загалом будівництво порту здійснюватиметься у кілька етапів. На перший етап із бюджету держави планують виділити 300 млн доларів.

Це буде вже друга спроба побудувати порт в Анаклії. Проект намагалися реалізувати ще з 2013 року. Спеціально з цією метою у 2016 році було створено грузино-американський консорціум, проте у 2020 році контракт з ним було розірвано.

Пропускна спроможність нового порту мала скласти 7 млн тонн вантажів. Його глибина планувалася на рівні 20,5 метра, а сукупна довжина 32 причалів мала розтягтися на 12,3 км. Щоправда, нині кінцеві характеристики проекту можуть бути уточнені.

Зараз Грузія, Казахстан та Азербайджан створили спільну логістичну компанію для розвитку Транскаспійського міжнародного маршруту, в якому, зокрема, зацікавлені країни Євросоюзу та Китай, оскільки цей транспортний коридор дозволяє доставляти вантажі між Китаєм та Європою в обхід росії.

У Грузії зараз працюють два порти - у Батумі та Поті, при цьому основний вантажопотік проходить через Поті. Мінусом цього порту є його глибина - на сьогоднішній день порт не здатний приймати судна місткістю понад 1,5 тис. контейнерів.
 

Ще на цю тему