Судитимуть експравоохоронця з Криму, який переслідував кримських татар та працював на ФСБ

20:40 26.06.2023

Державне бюро розслідувань завершило спеціальне досудове розслідування та направили до суду обвинувальний акт стосовно колишнього українського правоохоронця, який після захоплення росіянами Криму зрадив присягу та вступив до лав ФСБ. 

Про це повідомляє ДБР, пише ZN.UA.

Під час слідства правоохоронці встановили, що зрадник отримав посаду слідчого в управлінні ФСБ по Криму та Севастополю та займався переслідуванням кримськотатарських активістів. У межах ініційованих ним кримінальних проваджень місцеві окупаційні суди визнавали кримськотатарські релігійні організації терористичними, а лідерів кидали за ґрати.

У 2018 році зрадник вів справу проти українських моряків, яких полонили росіяни в районі Керченської протоки. На суді він клопотав про тримання під вартою у слідчому ізоляторі всіх затриманих українців, у тому числі поранених.

Колишньому українському правоохоронцю інкримінують дезертирству та державну зраду, відповідальність за що передбачена ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 408 КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Нагадуємо, у листопаді 2018 року три кораблі ВМС України – малі броньовані катери «Бердянськ» та «Нікополь» і буксир «Яни Капу» – вирушили у місію з метою навігації з українського порту Одеса через Керченську протоку. При заході в протоку вони зустрілись із прикордонними суднами РФ, які спочатку за надуманими причинами не пропустили їх через протоку, а потім не відпустили назад і зрештою взяли їх на таран та захопили разом з екіпажем. Поранень дістали декілька українських моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовців.

Через пів року Міжнародний трибунал ООН з морського права виніс рішення, яким зобов'язав Росію звільнити українські кораблі та полонених українських моряків. Проте це рішення Росія проігнорувала. Українці були звільнені лише 7 вересня 2019 року в рамках обміну між Україною і Росією у форматі 35 на 35. 18 листопада 2019 року в акваторії Чорного Моря РФ передала Україні катери «Бердянськ» та «Нікополь» і буксир «Яни Капу».