Румунія може надати своїм фермерам пріоритетний доступ до порту Констанца 

15:40 24.06.2023

Румунія розглядає можливість надати місцевим фермерам пріоритетний доступ до порту Констанца, що може обмежити експорт українського зерна.

Уряд Румунії обдумує заходи для захисту фермерів. Під час сезону збору врожаю їм можуть надати пріоритетний доступ до порту Констанца, повідомляє usm.media з посиланням на Reuters.

Коли почнеться сезон, Констанца намагатиметься впоратися з різким збільшенням врожаю з Румунії та України. 

Інформатор видання розповів, що Міністерство сільського господарства Румунії на переговорах з Брюсселем та Києвом запропонує «оптимізувати комерційні потоки зерна» до порту Констанци, аби захистити фермерів під час збору врожаю. 

Про які саме заходи йдеться — невідомо, але, за словами джерела, більша ясність щодо очікуваних обсягів зерна може допомогти організувати потоки.

Сезон збору врожаю розпочнеться приблизно в липні, коли, як очікується, росія може вийти з Зернової угоди, і триватиме до жовтня. 

Порт Констанца є основним альтернативним морським маршрутом для експорту українського зерна. Наразі через нього проходить близько третини українського експорту зерна з початку повномасштабного вторгнення рф.

Румунія стала однією з п’яти країн, до яких суттєво збільшився потік українського зерна, через що ЄС запровадив тимчасові обмеження на торгівлю та пакет підтримки. 

Також Румунія є одним з найбільших виробників зерна в ЄС. Врожай пшениці у країні оцінюють у 8-10,5 млн тонн. Україна є великим виробником та експортером зерна у світі, але цьогоріч виробництво зерна може скоротитися до 45 млн тонн проти 53 млн тонн у 2022 році.
 

Ще на цю тему