Новий ударний вертоліт Т929 ATAK II на Ле Бурже: чому цей турецький вертоліт дійсно важливий для України

09:00 23.06.2023

Для Т929 ATAK II це перша демонстрація на міжнародному рівні вже у новому статусі ударного вертольота, який здійснив свій перший політ

На міжнародному авіасалоні Paris Air Show 2023, який також відомий за місцем проведення Ле Бурже, турецька компанія TAI (Turkish Aerospace Industries) продемонструвала новий ударний вертоліт Т929 ATAK II, який вже здійснив свій перший політ 28 квітня цього року.

І це вже абсолютно інший статус машини, яка хоча й вважається національним турецьким проектом, але значну участь у створенні ATAK II бере Україна шляхом експорту двигунів ТВ3-117 від "Мотор Січ". Саме вони мають забезпечити всі льотні характеристики машини зі злітною вагою 11,5 тонни, з яких 1,5 припадає на бойове навантаження.

Зазначимо, що розробка Т929 ATAK II триває дійсно вкрай швидкими темпами й стартувала лише у 2019 році, а мета Туреччини - озброїти власне військо не іноземними ударними вертольотами на кшталт AH-64 Apache чи AH-1Z Viper, а власною машиною.

Більше того, цей вертоліт дійсно має доволі значний експортний потенціал з огляду на те, що його альтернативами є американські машини, при цьому вартість AH-64E Apache достатньо значна, наприклад, у 2019 році марокканська армія замовила 36 нових Apache Guardian за 4,25 млрд доларів.


Майбутнє європейського Tiger взагалі вкрай спірне. А ось санкції проти РФ фактично зачистили цілий сегмент ринку на якому вона "грала" своїми Ка-52 та Ми-28. Тим паче, що їх навіть теоретичний експортний потенціал був знищений успішними діями ЗСУ. Й в цих умовах Т929 ATAK II дійсно залишається вкрай цікавим варіантом.

Зрештою турецький вертоліт має все необхідне для того, щоб вважатися сучасною ударною машиною, у вигляді тотальної цифровізації та високоточного озброєння, а також значного заділу для модернізації машини. Зокрема й шляхом встановлення поки що відсутнього компонента у вигляді РЛС.

Й враховуючи те, що ЗСУ потребують не лише сучасних винищувачів, а й заміни радянських Ми-24 та взагалі наявності саме сучасного ударного вертольота, увагу Т929 ATAK II заслуговує більш ніж значну. Й звісно мова не йде про короткострокову перспективу. Бо поки до завершення всіх льотних випробувань цій машині ще відносно далеко.


Й звісно мова не повинна йти про закупівлю готових вертольотів, а виключно про їх локалізацію, при цьому враховуючи те, що двигуни для Т929 ATAK II й так українські.

Теми:

Ще на цю тему