На конференціі в Лондоні Україна представила стратегію соціального відновлення країни

15:20 22.06.2023

Заходи з соціального відновлення України, які покликані створити умови, щоб українці захотіли повернутися і жити в своїй країні, були представлені на Міжнародній конференції з питань відновлення України (URC 2023), яка розпочалася 21 червня в Лондоні.

Стратегію соціального відновлення представила міністр соціальної політики Оксана Жолнович, передає пресслужба Мінсоцполітики, пише Економічна правда.

Жолнович наголосила, що Україна стане державою найкращих цифрових соціальних рішень, де практично всі сервіси матимуть онлайн підтримку, а соціальні послуги будуть якісні та доступні.

У своїй промові Жолнович окремо зупинилася на питаннях зростання рівня народжуваності в країні, проєкті підготовки прийомних родин, реабілітації та включення в соціальне життя осіб з інвалідністю, підтримці ментального здоров’я українців.

Ключові вектори та пріоритетні проєкти, озвучені Жолнович, виглядали наступним чином:

  • цифровізація усіх соціальних рішень,
  • побудова нової системи соціального супроводу,
  • розвиток сімейних форм виховання,
  • створення в Україні хабу з протезування,
  • підтримка життєстійкості українських родин та осіб літнього віку.

"Щодня українці стикаються з викликами, які несуть для них фізичні, ментальні, економічні й соціальні втрати. Мільйони наших громадян вже сьогодні потребують підтримки й відновлення. Тож ми невпинно працюємо над тим, щоби українці мали бажання жити та повертатися до України", – зазначила Жолнович.

Окремо вона наголосила, що за даними ВООЗ майже 15 млн українців можуть мати проблеми з ментальним здоров’ям і потребують підтримки. У цьому контексті акцент соціальних програм направлений на утвердження життєстійкості та розвитку людини.

"Для того щоби запобігати загостренню проблем з ментальним здоров’ям ми плануємо створити в кожній громаді центри життєстійкості, де кожен зможе отримати психосоціальну підтримку. Це будуть простори розвитку громад і осередки для формування нашого унікального волонтерського руху який буде здатний реагувати на будь-які виклики й задовольняти будь-які потреби", – зазначила Міністерка.

Також, на рівень проблеми вийшла демографічна ситуація.

"Сьогоднішня демографічна ситуація вимагає від уряду активних дій, зокрема і для зросту рівня народжуваності. Держава буде забезпечувати підтримку планування батьківства, аби майбутні батьки мали необхідний доступ до всіх медичних та соціальних послуг у цьому плані", – додала Жолнович.

В особливому фокусі уваги - підтримка родин, які опинились у складних життєвих обставинах. Для системної підтримки родин, держава спрощує виплати через створення універсальної допомоги.

Міністерка також акцентувала на тому, що зараз увага уряду спрямована на створення умов, у яких кожна дитина буде виховуватися в родині – найкращому середовищі для зростання.

"Важливим аспектом реформ є забезпечити родиною кожну дитину. Якщо не вдається зберегти рідну, маємо зробити все, щоб була прийомна. Тому ми розпочали проєкт підготовки прийомних родин і будівництво для них житла. Бо майже 9 тисяч дітей сьогодні не мають батьківської опіки й потребують влаштування в сімейні форми виховання", – зазначила Жолнович.

Україна буде змушена реагувати на ще один виклик, зумовлений війною, – значне збільшення кількості людей, які мають інвалідність. Тому Мінсоцполітики працює над тим, щоб ці люди були максимально включені в соціальне життя, отримували вчасну і комплексну реабілітацію, були забезпечені асистивними технологіями й супроводом під час працевлаштування.

"Сьогодні в Україні ми маємо дуже багато випадків надскладного протезування. Але цей досвід ми також хочемо переформатувати в нашу перевагу і сформувати якомога кращі практики реабілітації та інноваційні рішення. Впевнена, що ми створимо в Україні світовий хаб протезування і цим ми будемо корисні не тільки Україні, але й цілому світові", – додала Оксана Жолнович.
 

Ще на цю тему