Румунія розглядається як майданчик для навчання українcьких пілотів на F-16 – Politico

13:40 22.06.2023

Коаліція західних країн розглядає Румунію як можливе місце для навчання українських льотчиків польотам на винищувачах F-16.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це повідомляє Politico.

"Зокрема, група працює над укладенням контракту на проведення тренувальних польотів на полігоні в Румунії", - йдеться у матеріалі.

Видання повідомляє, що Lockheed Martin, яка виробляє F-16, проводитиме навчання. Подробиці про навчальну програму з'являлися поступово відтоді, як минулого місяця її підтримав президент США Джо Байден.

Нідерланди і Данія очолюють багатонаціональні зусилля з навчання, але партнери ще не вирішили питання про те, які країни нададуть літаки, необхідні для навчання.

"Європейські офіційні особи не підтвердили і не спростували, що обговорюється пропозиція про навчання українських пілотів у Румунії. Представник міністерства оборони Нідерландів сказав тільки, що партнери працюють над створенням навчального центру F-16 у Східній Європі. Але дискусія про те, яка країна пожертвує літаки, ще не врегульована", - пише Politico.

ВПС Румунії експлуатують парк із 17 вживаних F-16, придбаних у Португалії, і купують ще 32 літаки в Норвегії. Однак нещодавно Бухарест затвердив план закупівлі більш досконалих F-35.

Країна відіграє вирішальну роль у місії НАТО з охорони повітряного простору за допомогою міжнародної оперативної групи, що займається постійним патрулюванням європейського неба. Країни НАТО регулярно намагаються перехопити російські літаки, що літають у цьому районі.

На запитання, чи ведуться переговори про навчання українських пілотів у Румунії, в Міноборони країни не підтвердили і не спростували, що країна перебуває на розгляді.

Але, коментуючи ситуацію в ширшому плані, Міністерство повідомило в електронному листі в середу, що країна вітає ініціативу зі створення коаліції союзників по НАТО для навчання пілотів F-16.
 

Ще на цю тему