Lockheed Martin розглядає можливість відкриття в Україні центру для обслуговування та опанування F-16

10:20 21.06.2023

Але мова не йде про короткострокову перспективу й за входження найпотужнішої оборонної компанії у світі ще буде необхідно поборотись
Виробник багатофункціональних винищувачів F-16 Lockheed Martin розглядає можливість входження в Україну для того, щоб створити відповідну базу для обслуговування та навчання пілотів.

Про це повідомив головний операційний директор Lockheed Martin Френк Сент-Джон на зустрічі зі ЗМІ перед початком Паризького авіасалону, передає Financial Times. Це пов'язано з тим, що Україна отримає F-16 і ці літаки будуть експлуатуватись ще значний час Повітряними Силами.

Більше того, компанія вже зараз готова надати усю необхідну допомогу у опануванні та обслуговуванні машин, а згодом мова буде йти про нові машини та модернізацію наявних. При цьому Френк Сент-Джон зазначив, що впевнений у доволі швидких темпах опанування українськими фахівцями F-16, бо значний перелік продукції Lockheed Martin, з найбільш відомого HIMARS та Javelin, вже активно експлуатується ЗСУ й також був опанований у дуже стислі терміни.

Водночас створення відповідного центру в Україні, як підкреслив топ-менеджер компанії, все одно не відбудеться до перемоги. Більше того, за словами Френка Сент-Джона розглядаються й інші країни поряд.

І з боку Defense Express необхідно зазначити, що для Lockheed Martin Україна хоч і є величезним потенційним ринком, але серед експлуатантів F-16 - Польща, Румунія, а серед майбутніх з твердими контрактами - Болгарія та Словаччина. Й в цій ситуації з боку України необхідно буде докласти доволі значних зусиль для того, щоб Lockheed Martin здійснив вибір на користь нашої держави.

Й треба зважити й на те, що у 2022 році польська дочірня компанія PZL Mielec мала розпочати свою участь у виготовленні компонентів для F-16 Block 70/72. Більше того, саме на цей підрозділ Lockheed Martin покладає значні надії у збільшенні виробництва й своїх вертольотів UH-60 Black Hawk, які за планами компанії будуть літати аж до 2070 року.

Тобто українські умови мають бути не просто аналогічними ніж зможуть запропонувати ініш країни, а значно кращі. Водночас заходження Lockheed Martin до України надає величезну перевагу з точки зору того, що це не просто одна з найбільших оборонних компаній у світі, а найпотужніша оборонна корпорація у світі взагалі - топ-1. Це 67 млрд доларів доходу за 2021 рік з яких 96% від оборонної продукції. Найближчий конкурент Raytheon з 64 млрд доларів доходу, але 65% часткою у вигляді оборонної продукції.

Й вочевидь задача полягатиме на лише у тому, щоб Lockheed Martin відкрив центр з обслуговування та підготовки F-16 в Україні, а розширяв свою присутність. Бо так чи інакше, Україні й після перемоги будуть потрібні літаки, далекобійні ракетні системи, на кшталт PrSM, вертольоти та ключові компоненти для створення озброєння у кооперації. І окрім входження в Україну західних компаній, які будуть в Україні розробляти та виготовляти свою продукцію, альтернативою є лише закупівля або сподівання лише на власні сили.

Теми:

Ще на цю тему