Країни G7 сприятимуть експорту української продукції

13:20 20.06.2023

Міністри транспорту держав G7 (США, Канада, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія та Японія) ухвалили спільну Декларацію, якою засудили руйнування росією глобальних ланцюгів постачання. 

Як пише usm.media, це стосується спроб підриву навігації цивільних суден в Чорному морі та пошкодження української транспортної інфраструктури, зазначили в Мінвідновлення. 

«Повномасштабне вторгнення росії поставило логістичні виклики не тільки перед Україною, але й перед усім світом. Порушені ланцюжки постачань, перешкоджання навігації в Чорному морі, штучне блокування українського агроекспорту провокують загострення гуманітарних проблем у світі та спричиняють ріст цін на продовольство», — розповів міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, глобальне завдання України — протистояти російській агресії та підтримувати розвиток світової логістики. Також міністр додав, що без працюючих транспортних шляхів в Україні глобальна архітектура логістики опиниться під загрозою.

Також міністри транспорту G7 погодились активізувати міжнародні зусилля з розвитку програми ЄС «Шляхи Солідарності». Вона передбачає фінансову підтримку проєктів розвитку альтернативних логістичних маршрутів для експорту українського продовольства. Йдеться про розвиток Дунайського портового кластеру, прикордонної інфраструктури на кордоні з ЄС та Молдовою тощо.

Окрім цього, Міністри транспорту G7 наголосили на важливості стабільної роботи Зернової ініціативи та розвитку стійких транспортних зв’язків між Європою та Азією в обхід росії. Зокрема, особлива увага надаватиметься розвитку «Середнього коридору» (Middle Corridor) та Центральної Транскаспійської транспортної мережі (Central Trans-Caspian Network).
 

Ще на цю тему