Рашисти кидають на захист бази в Севастополі більше бойових дельфінів, бояться українських водолазів в Криму

12:00 17.06.2023

Окупанти фактично вдвічі могли збільшити кількість своїх бойових дельфінів для патрулювання Севастопольської бухти

Росія використовує бойових дельфінів для захисту своєї Севастопольської військово-морської бази в Криму, і схоже, що окупанти подвоїли кількість тварин, які несуть "бойове чергування" – таку інформацію розповідає видання Naval News.

Так, крім загрози атаки російських військових об’єктів у тимчасово окупованому Криму безпілотниками чи ракетами, а також кораблів – катерами-камікадзе, росіяни також серйозно ставляться і до загрози українських спецпризначенців, кажуть у виданні.

З посиланням на власні дані, у виданні кажуть, що кількість тварин, які використовують окупанти, могла збільшитися з 3-4 дельфінів до 6-7 – збільшення кількості тварин вплинуло на частоту патрулювання, а також дозволило охопити більші території.

Бойові дельфіни окупанти розташували на північному боці поблизу входу в бухту ще на початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року, відзначають у виданні.


І вони насправді інтегровані у побудовану окупантами навколо своєї бухти багаторівневу систему захисту, зокрема боновими загородженнями, рідкісними системами ДП-62 "Дамба" тощо – водночас самі дельфіни у цій "структурі" патрулюють територію всередині загороджень, на той випадок, якщо крізь них зможуть проплисти дайвери.

Зауважимо, що таке використання дельфінів не є чимось новим – активне дослідження використання цих тварин у військових цілей розпочали ще у 50-х роках минулого століття, а в 1962 році у США стартувала програма US Navy Marine Mammal Program, яка передбачала підготовку передусім дельфінів та морських котиків для пошуку різних об’єктів під водою, допомоги водолазам тощо.


У СРСР теж були власні програми, зокрема у 1965 році було створено науково-дослідний центр на узбережжі Чорного моря, який вивчав питання використання ссавців у воєнних цілей, а з 1975 року бойових дельфінів використовували в одному з підрозділів водолазів Чорноморського флоту.

До речі, після анексії Криму у 2014 році, у ВМФ РФ розповіли про свої плани повернутися до використання бойових дельфінів у Чорному морі, зокрема у 2016 році на російському сайті держзакупівель було оприлюднено замовлення на п’ять дельфінів для МО РФ, які мали бути поставлені у тому ж році.

Ще на цю тему