Російський суд засудив активіста «Кримської солідарності» Османова до 20 років ув'язнення

19:00 16.06.2023

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив активіста «Кримської солідарності» Ансара Османова до 20 років позбавлення волі.

Перші 5 років він має провести у в'язниці, пише сайт Крим.Реалії. 

«Сотні зниклих, зниклих безвісти, сотні арештів і вироків за надуманими звинуваченнями, катування невинних, вибивання лжесвідчень, практика прихованих свідків – по суті, це історія аналогічних доносів НКВС, насильницька депортація мусульман у далекі табори та тюрми за живих батьків», – заявив активіст на засіданні в суді.

Сам термін на 2 роки більший, ніж просив для Османова прокурор, і перший такий термін за цією категорією кримінальних справ. Найбільший термін ув'язнення до цього становив 19 років.

Османова заарештували після російських обшуків у лютому 2022 року. Тоді одразу в кількох районах Криму російськими силовиками було затримано чотирьох людей: Ансара Османова, Марлена Мустафаєва, Ернеста Сейтосманова та Аметхана Абдулвапова.

Усіх затриманих звинуватили в участі в ісламській політичній партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в Росії терористичною, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.
 

Ще на цю тему