Візит МАГАТЕ на ЗАЕС відкладений з міркувань безпеки

19:00 14.06.2023

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі 14 червня не прибув на Запорізьку АЕС, хоча напередодні, перебуваючи в Києві, він анонсував, що буде на станції 13 червня ввечері.

Як пише Економічна правда, про те, що Гроссі відсутній на ЗАЕС повідомляє Reuters з посиланням на джерела в українському уряді, а також російське пропагандистське інформагентство.

"Він чекає, щоб мати можливість безпечно пересуватися", - сказав високопоставлений український урядовець, який говорив з Reuters на умовах анонімності.

Чиновник не сказав, коли Гроссі прибуде на станцію.

Водночас російський сайт пише про те, що візит перенесено на 15 червня.

"Місія переноситься на добу", - сказав агентству радник гендиректора концерну "Росенергоатом" Ренат Карчаа, не уточнивши причини.

Раніше сам Гроссі повідомляв, що має намір відвідати ЗАЕС 13 червня ввечері. 

Так, удень 13 червня глава МАГАТЕ відвідав Київ. Там він повідомив, що по завершенні спілкування з пресою вирушить на станцію, де проведе кілька годин і самостійно оцінить ситуацію. Буквально, Гроссі сказав, що його візит на об'єкт відбудеться у вівторок ввечері, тобто 13 червня.

11 червня Гроссі заявляв про необхідність проведення перевірки "істотних розбіжностей" у даних про рівень води на Каховській дамбі, яку було пошкоджено внаслідок вибуху і яка використовується для охолодження реакторів станції.

14 червня стало відомо, що окупанти перешкоджають переведенню ЗАЕС-5 у безпечний режим "холодного" зупину.
 

Ще на цю тему