СБУ викрила київську компанію, яка допомагала «Росатому» будувати п`ять АЕС / Відео

17:40 14.06.2023

Київську компанію, яка допомагала підсанкційному «Росатому» будувати п'ять АЕС у різних країнах, викрила Служба безпеки в Україні.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, до лютого минулого року компанія експортувала свою продукцію до рф через власного дилера в москві, а «Росатом» був її головним замовником, пише видання Думська.

Інфографіка СБУ

Йдеться про Київське центральне конструкторське бюро арматуробудування.

«Це монополіст у сфері розроблення, серійного виготовлення та постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій, — ідеться в повідомленні. — Київське бюро компанії продовжило співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію росії та введення санкцій проти «Росатома«».

Російська компанія використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на п'яти атомних електростанціях у різних країнах світу.

Для продовження співпраці було розроблено схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції виступали підконтрольні закордонні фірми. При виїзді з України товар «переоформлювали» на фактичних одержувачів — підконтрольні «Росатому» компанії, що будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав «за новим маршрутом».

При цьому сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники «Росатома» здійснювали в режимі онлайн.

За оперативними даними, від початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь рф на суму близько 42 млн гривень.

Гендиректору бюро та двом його підлеглим повідомили про підозру за ст. 111-2 КК України. Під час обшуків у них вилучили документи, комп'ютерну техніку та засоби зв'язку з доказами незаконної діяльності.

Суд обрав усім трьом фігурантам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

Ще на цю тему