Скільки «калібрів» може РФ зробити за місяць, порівняно з Х-101, і чи там справа лише в електроніці

13:20 14.06.2023

Сьогодні вночі 14 червня 2023 року російські окупанти обстріляли Одесу 4 крилатими ракетами "Калибр", із яких три збила ППО, а четверта влучила в склад, в результаті чого 3 особи загинуло, ще 7 отримало поранення.

Генштаб також повідомляв, що 12 червня цього року росіяни ударили двома "Калібрами" по житловим будинкам на Харківщині. 

Ці два епізоди дозволяють говорити, що КР цього типу російські військові чомусь "бережуть" для "окремих випадків", не застосовуючи їх "міксом" з КР повітряного базування, як це було під час масованих ударів по Україні восени-взимку 2022/2023 років. Тому цілком закономірно виникає питання, а скільки "Калібрів" зараз може виготовляти російський ВПК за місяць, і як росли темпи виробництва, задається питанням DEFENSE EXPRESS.

У травні 2023 року ГУР МОУ в коментарі для одного із ЗМІ зазначало, що тепер російська промисловість може виготовляти на місяць до 25 ракет "Калибр" до 35 ракет Х-101 повітряного базування. Для порівняння – в січні 2023 року Міноборони України заявляло, що протягом минулого 2022 року рашисти виготовляли в середньому до 15 "Калібрів" і до 29 ракет Х-101 на місяць. Так виходить, що за перші 5 місяців 2023 року окупанти могли виготовити до 125 крилатих ракет "Калибр" і до 175 ракет Х-101. Водночас, темпи виробництва "Калібрів" за цей же час фактично виросли на 66%, у той час як по Х-101 – орієнтовно на 20%.

За тими даними, які заявляли російські пропагандисти до повномасштабного вторгнення, в умовах "мирного часу" російський ВПК виготовляв за рік лише по 120 крилатих ракет "Калибр" і Х-101, тобто орієнтовно по 10 КР обох типів на місяць. З чого випливає, що станом "на зараз", порівняно з показниками "мирного" часу, рашисти зуміли наростити виробництво "Калібрів" до 2,5 раз більше, ракет Х-101 – до 3,5 раз більше.

Втім, при таких порівняннях також варто мати на увазі, що ще 18 березня 2022 року Генштаб ЗСУ повідомляв зокрема про те, що ворог перевів виробництво ракет "Калибр" на 3 зміни, після того, як 4 березня того ж 2022 року було повідомлення про те, що росіяни вичерпали весь ліміт КР цього типу, відведений для ударів по Україні.

Коли мова йде про можливості росіян й далі виробляти крилаті ракети для ударів по Україні, то до уваги береться лише один показник – можливість добувати електроніку для оснащення КР. Але ж водночас, для виготовлення такої зброї росіянам треба й інший дефіцитний ресурс – ракетні двигуни. І тут потрібно врахувати, що на ракеті "Калибр" та Х-101 використовується один і той же тип силової установки, ТРДД-50. І навряд чи темпи виробництва таких двигунів вищі, аніж темпи виготовлення нових КР на потужностях російського ВПК.

Тому схоже на те, що поточні темпи по випуску "Калібрів" лімітовані також і тим, що воєнно-політичне керівництво РФ віддає перевагу масштабуванню виробництва Х-101.
 

Ще на цю тему