ЄСПЛ прийняв до розгляду звернення щодо затримання в Криму громадянської журналістки Данилович

10:20 13.06.2023

Європейський суд із прав людини прийняв до розгляду звернення щодо незаконного затримання громадянської журналістки Ірини Данилович в тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомила правозахисна організація «Крим.SOS», передає Укрінформ.

Зазначається, що у січні 2023 року юристи КримSOS підготували й подали скаргу до ЄСПЛ щодо незаконного затримання Данилович, що порушує низку прав, закріплених у Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод та протоколах до неї.

Ірина Данилович . Фото: КримSOS

Адвокат Сергій Заєць зауважив, що затримання Данилович без складання протоколу або будь-якої реєстрації цього факту, утримання без зв’язку із зовнішнім світом, без доступу до адвоката, у підвалі місцевого управління ФСБ, застосування тортур є порушеннями основоположних прав людини.

«Те, що Росію виключили з Ради Європи, не означає, що треба складати руки. Боротьба важлива для тих, хто страждає від російських репресій. Хоча наразі це звернення не вплине на становище Ірини, боротьба важлива для підсилення міжнародного тиску й рано чи пізно Росія буде змушена реагувати на нього», - додав адвокат.

Як повідомлялося, 28 грудня 2022 року громадянську журналістку Ірину Данилович у Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

«Верховний суд» Криму призначив розгляд апеляції Данилович на рішення Феодосійського міського «суду» на 15 червня.
 

Ще на цю тему