Українськи порти на Дунаї обробили понад 11 млн тонн вантажів у січні-травні 

11:30 10.06.2023

Морські порти Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ у січні-травні 2023 року обробили 11,5 млн тонн вантажів, що є абсолютним рекордом перевалки для портів цього регіону за п’ять місяців. 

Про це заявив голова ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) Юрій Литвин, повідомляє видання Порти України.

Стосовно Дунаю ми вже маємо досить вражаючі показники. За 2022 рік портами було перевантажено 16 млн тонн вантажів, а за 5 місяців 2023 року вже оновлено новий рекорд вантажоперевалки (за оперативними даними) — 11,5 млн тонн”, — сказав Литвин під час он-лайн зустрічі в Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА) у п’ятницю, 9 червня.

У ході зустрічі в ЄБА, до якої долучилися представники близько 60 компаній морегосподарського комплексу, Литвин розповів про першочергові завдання, які стоять перед ним як керівником АМПУ, висвітлив наявні плани щодо продовження розвитку державно-приватного партнерства у портах України, окреслив основні точки зростання та можливості щодо підвищення ефективності Дунайського портового кластеру, а також перспективи забезпечення готовності портів до відновлення вільного комерційного судноплавства.

Одним із пріоритетних завдань АМПУ залишається неухильне забезпечення роботи портів Великої Одеси в рамках Чорноморської Зернової Ініціативи. Але, на жаль, представниками Росії у Спільному координаційному центрі (СКЦ) блокується чи під різними приводами затягується процес реєстрації вхідного флоту, що в свою чергу негативно впливає на роботу Зернового коридору. Тому порти Дунаю залишаються єдиними надійними морськими воротами України. І зараз у фокусі уваги підприємства збільшення обсягів переробки вантажів портами Дунайського кластеру за рахунок введення в дію нових причалів, освоєння додаткових вантажопотоків та оптимізації роботи, що в свою чергу було б неможливим без тісної на ефективної співпраці з бізнесом”, — наголосив він.

Литвин розповів, що завдяки тісній співпраці підприємства з Міністерством розвитку громад територій та інфраструктури та бізнесом, у розвиток портової інфраструктури портів Дунаю у 2022 році та у першому кварталі 2023 року було залучено близько $97 млн. При цьому, до кінця 2023 року цей показник може сягнути більше $100 млн.

У травні морські порти Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ оновили рекорд місячної перевалки, обробивши понад 3 млн тонн вантажів.

У лютому МІУ повідомило про збільшення прохідної осадки суден на ділянці від 0-го кілометра гирла Бистре річки Дунай до 77-го кілометра Кілійського гирла до 6,5 метра, а від 77-го кілометра до 116-го кілометра Кілійського гирла — до 7 метрів. Рік тому максимальна осадка становила тільки 3,9 метра.

Після відновлення паспортних глибин на українській ділянці річки Дунай Дунайські порти досягли рекордного значення в 12 суднозаходів та 90 тис. тонн на добу. У березні 2023 року перевалка встановила абсолютний місячний рекорд у 2,8 млн тонн, і добовий рекорд — у 93,8 тис. тонн.

Україна найближчим часом розпочне консультації з Єврокомісією, Румунією та країнами-членами міжнародних екологічних конвенцій щодо питання днопоглиблення української частини Дунаю, яке забезпечить прохідну осадку суден 7,2 метра, на одному рівні із Сулинським каналом на румунській ділянці.

У 2022 році дунайські порти збільшили обробку вантажів до 16,5 млн тонн з 5,5 млн тонн у 2021 році. Після проведення робіт із підтримки оголошених глибин та гідроспоруд в акваторіях морських портів планується, що у 2023 році вантажообіг сягне 23 млн тонн.
 

Ще на цю тему