Польські фермери заблокували найбільший пункт пропуску на кордоні з Україною

16:40 09.06.2023

Рух вантажівок через пункт пропуску «Дорогуськ—Ягодин» на кордоні з Польщею наразі заблоковано в обох напрямках.

Про це повідомила Державна прикордонна служба.

Держприкордонслужба застерігає, що сьогодні польські фермери розпочали страйк перед пунктом пропуску «Дорогуськ—Ягодин» з боку Польщі. У зв’язку з цим, польською стороною оформлення вантажних автомобілів, які слідують з України, тимчасово здійснюватися не буде. На виїзд з Польщі (в’їзд в Україну) пропускатимуть лише транспорт, який перевозить гуманітарний вантаж. Пропуск автобусів здійснюється в обох напрямках у звичному порядку”, — вказано у повідомленні.

Попередньо, акція триватиме до 1:00 вівторка, 13 червня.

У Держприкордонслужбі звернулися до водіїв вантажних транспортних засобів з проханням враховувати цю інформацію під час планування поїздок через пункт пропуску «Ягодин — Дорогуськ».

На початку цього тижня був заблокований виїзд вантажівок з України до Польщі через пункт пропуску «Шегині—Медика». За даними польських медіа, акцію протесту організувала асоціація «Ошукане село», яка у лютому також кілька разів блокувала пункт пропуску «Ягодин—Дорогуськ», вимагаючи від польського уряду припинити імпорт українського зерна. Протестувальники знову звинувачують свій уряд у тому, що, попри формальну заборону, українське зерно продовжує неконтрольовано завозитися до Польщі.

У травні польські водії блокували рух вантажівок через найбільший пункт пропуску на кордоні з Україною — «Ягодин—Дорогуськ». Серед вимог протестувальників було повернення дозволів на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень для українських перевізників на в’їзді до Польщі. Йдеться також про застосування до українських перевізників екологічної норми «Євро-4», яка в Україні застосовується по відношенню до польських перевізників.

Згодом Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури ухвалило рішення тимчасово призупинити вимогу щодо наявності дозволів для польських перевізників, які здійснюють перевезення в Україну з будь-якої країни Євросоюзу — це також було серед вимог протестувальників.

Теми:

Ще на цю тему