250 літаків приймуть участь в наймасштабніших навчаннях НАТО наступного тижня у Німеччині / Відео

20:40 08.06.2023

Наступного тижня, а саме 12 червня, у Німеччині стартують наймасштабніші в історії НАТО навчання Air Defender 23 з розгортання повітряних сил країн-членів Альянсу – вони триватимуть дванадцять днів, по 23 червня.

Головна мета навчань – демонстрація сили такому противнику, як Росія, розповідають у виданні Defense News, пише defence-ua.

Всього у навчаннях візьмуть участь 25 країн-членів НАТО, а також Швеція, яка невдовзі має стати членом Альянсу, і Японія. Всього до навчань буде залучено 10 000 осіб та 250 літаків (з них від США – 2000 військових Національної гвардії та 100 літаків), які мають здійснити близько 2000 запланованих вильотів – у рамках навчань буде змодельовано ситуація із нападом ворога на одного з членів Альянсу – причому навчання проходитимуть як на авіаційних базах безпосередньо і Німеччині, так і на інших об’єктах у таких країнах, як Нідерланди та Чехія.

Як відзначає посол США в Німеччині Емі Гутманн, ці навчання "справили б враження на будь-кого, хто його спостерігає", воно має показати "маневреність та швидкість наших союзних сил НАТО" і окремо натякнула, що президент РФ Путін мав би звернути увагу на ці маневри "з точку зору духу цього союзу, що означає його силу".

Проведення цих навчань планували протягом декількох років, втім, судячи з усього, плани щодо їхньої масштабності змінилися з повномасштабним вторгненням РФ в Україну у 2022 році.

Як відзначив генерал-лейтенант Повітряних сил Німеччини Інго Герхарц, навчання мають продемонструвати, що "територія НАТО – це наша червона лінія, що ми готові захищати кожен сантиметр цієї території". Він також додає, що мета навчань – передусім захист території: "Ми не будемо, наприклад, літати у бік Калінінграда".

Водночас директор Нацгвардії ПС США генерал-лейтенант Майкл А. Лох зауважує, що навчання все ж таки виходять за рамки стримування, відзначаючи, що йдеться про координацію не тільки всередині НАТО, але й з іншими союзниками і партнерами. Також стверджується, що конкретно молоді американські пілоти, які вже мають досвід служби на Близькому сході, отримають можливість скоординуватися зі своїми союзниками в Європі, щоб підготуватися до зовсім іншого військового сценарію.

Ще на цю тему