У Молдові пропонують карати за створення фейкових особистостей у соцмережах

19:00 07.06.2023

Уряд Молдови схвалив законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу, частина яких стосується запровадження покарання за використання фальшивої особистості.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на NewsMaker.

В уряді країни пропонують запровадити нову статтю, яка передбачатиме покарання за те, що людина незаконно представилася фальшивою особою, привласнила собі/іншій людині чужу ідентичність.

Такі дії, здійснені шляхом підписання документа, реєстрації та/або використання облікових записів на соціальних платформах, вебпорталах, електронних поштових адресах, телефонних номерах, доступних картках або інших послугах інформаційного суспільства, зможуть спричинити штраф у розмірі від 500 до 2000 умовних одиниць або тюремне ув'язнення на строк від 6 місяців до 1 року.

В обох випадках особа, яка скоїла злочин, буде позбавлена права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років.

Псевдоніми не потрапляють під дію нової статті, як і дії, не спрямовані на введення людей в оману.

У цій же статті є і ще один пункт, згідно з яким ті самі дії, вчинені шляхом фальсифікації та/або шахрайського використання документа або засобу з метою вводити в оману чи підтримувати в омані з метою здійснення юридичних наслідків, тягне за собою штраф у розмірі від 2500 доларів до 2,5 тисяч доларів.

Ці пропозиції обґрунтовані необхідністю захисту персональних даних громадян і запобігання випадкам шахрайства, наклепу та інших протиправних дій, пов'язаних із підробкою особистості.

Ще на цю тему