Росіяни попалися на підробці даних AIS судна у Маріупольському порту

16:20 07.06.2023

Росіяни випадково продемонстрували, як підроблюють дані системи ідентифікації суден (AIS), які задіяні у вивезенні з окупованих територій української продукції.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Перший випадок реальної фіксації підробляння даних навігаційної ідентифікаіцї росіян на цивільних судах в Маріуполі, задіяних в мародерстві. Згідно з оприлюдненими росіянами відео та фото, в Маріупольському порту перебуває судно «Междуреченськ». Саме те, що використовувалось для першої крадіжки зерна. В той самий час за даними системи ідентіфікації це судно знаходиться в Ростові”, — написав Андрющенко у Telegram у вівторок, 6 червня.

За його словами, цей випадок важливий, оскільки зазвичай росіяни просто вимикають системи ідентифікації при підході до Маріуполя. Тоді судно просто «зникає» на час розвантаження/завантаження.

А тут — судно «формально» не в Маріуполі. Хоча фізично — тут. Перший у фіксації, але напевно не в проведені”, — наголосив Андрющенко.


Після цієї публікації росіяни повністю інформацію про позицію судна «Междуреченськ». Водночас, воно все ще перебуває біля причалу Маріупольського порту в очікуванні вивантаження й завантаження.

Після вчорашньої публікації систему ідентифікації вимкнено, але ми зафіксували. Саме тут (у Ростові — ред.) і почнеться нова поява судна за декілька днів. З хороших новин. Попри всі гучні заяви, судоходство до Маріуполя займає понад півтори доби з Ростова. Розвантаження понад дві доби (вантажу орієнтовно до 1,5 тис. тон). Це дуже повільно. Прямо дууууже. Значить, до повноцінної роботи порту приблизно далеко. Сподіваємось, деокупація станеться раніш”, — зазначив Андрющенко.


Росія планує перетворити Маріуполь на великий логістичний хаб для експорту зерна з тимчасово окупованих територій Донеччини та Запорізької області. Для цього окупанти зносять залізничний вокзал та перебудовують морський порт.

У квітні росіяни незаконно включили порти Маріуполь та Бердянськ до реєстру морських портів Росії. Також окупантами запущено процес включення судноплавної ділянки водних шляхів Херсонської області до переліку внутрішніх водних шляхів Росії.

У січні 2023 року СБУ оголосила призначеному російськими загарбниками «в.о. директора» Маріупольського морського порту Григорію Соболевському про підозру в організації злочинного механізму вивозу морським шляхом української сільськогосподарської зернової та металургійної продукції.

Ще на цю тему