«Україна проти Росії»: У суді Гааги почалися публічні слухання справи

14:20 06.06.2023

У Міжнародному суді ООН стартували публічні слухання у справі “Україна проти Росії” щодо Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Як повідомляє Укрінформ в Гаазі, слухання присвячені розгляду справи по суті. 

Сьогодні слово у суді матиме українська сторона.

У судовій залі присутні 15 суддів. Також присутня сторона Росії. 

Повідомляється, що Міжнародний суд ООН з 6 по 14 червня 2023 року проведе публічні слухання у справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації. 

Главою делегації призначено посла з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антона Кориневича.

Також до складу делегації увійшли директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова, митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент (Павло Кущ) та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Міжнародний суд ООН 8 листопада 2019 визнав свою юрисдикцію у справі щодо порушення Росією двох конвенцій. Суд також наголосив, що Україною були дотримані всі процесуальні досудові процедури. Це рішення означає, що Міжнародний суд ООН може перейти до розгляду справи по суті.

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Звинувачення, висунуті Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.
 

Ще на цю тему