Безпека на морі; Єврокомісія представила низку законодавчих пропозиції з модернізації правил ЄС 

11:20 06.06.2023

Європейська комісія представила п'ять законодавчих пропозицій щодо модернізації правил ЄС щодо безпеки на морі. 

Очікується, що внесення цих поправок позначиться не лише на судноплавстві, а й на екології. Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

"Оскільки 75% зовнішньої торгівлі ЄС здійснюється морськими перевезеннями, цей вид транспорту є важливим як для глобальної економіки, так і для постачання до островів та віддалених морських регіонів Європейського союзу. Незважаючи на те, що рівень безпеки на морі у водах ЄС наразі дуже високий, з невеликою кількістю загиблих та відсутністю великих розливів нафти - щорічно реєструється понад 2 тис. морських аварій та інцидентів", - йдеться у повідомленні ЄК.

Зміни повинні привести правила ЄС у відповідність до міжнародних норм.

Три з п'яти пропозицій спрямовані на модернізацію та вдосконалення правил безпеки судноплавства, ще дві пов'язані з екологією. Зокрема пропонується оновити процедуру перевірки флоту, приділити більше уваги екологічній складовій, у тому числі визначати профіль ризику для кожного судна.

Держави, де розташовані порти, матимуть змогу поширити свій контроль на весь рибальський флот. Зараз це можливе лише у випадку з суднами довжиною понад 24 м, що заходять до порту. У повідомленні Єврокомісії уточнюється, що при цьому найбільше аварій відбувається з рибальськими суднами завдовжки менше 15 м. При цьому для більшої ефективності всі дані про контроль та перевірки будуть переведені в цифрову форму.

Пропозиції також спрямовані на запобігання будь-яким незаконним скиданням у європейські моря, що необхідно для зниження впливу морського транспорту на навколишнє середовище та збереження екосистеми. Пропонується розширити заборону на скидання, включивши туди шкідливі речовини, що перевозяться в упакованому вигляді, стічні води, сміття.

Ці поправки будуть розглянуті Європейським парламентом та Радою в рамках стандартної законодавчої процедури.
 

Ще на цю тему