Кабмін затвердив Порядок відшкодування пов’язаних із війною збитків для суден

10:00 06.06.2023

Кабінет міністрів затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання під українським та іноземними прапорами (крім Росії та Білорусі) внаслідок російської збройної агресії. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, пише видання Порти України.

Згідно з порядком, компенсація надаватиметься судновласнику, якому страховик письмово відмовив у відшкодуванні шкоди, заподіяної внаслідок російської збройної агресії. Право на компенсацію матимуть тільки ті судновласники, які уклали договір страхування або P&I (Protection and Indemnity) поліс у порядку, установленому законодавством України чи іншої держави.

До шкоди, яка підлягає компенсації належить:

  • збитки, заподіяні судну через загибель або руйнування, що не підлягає відновленню;
  • витрати на усунення конструктивного пошкодження судна, через яке судно втратило морехідний стан;
  • збитки внаслідок втрати та або псування вантажу;
  • витрати, пов’язані зі шкодою здоров’ю чи життю пасажира чи члена екіпажу судна.

Для цього судновласник не пізніше 90 календарних днів з дати отримання відмови страховика у наданні страхового відшкодування може подати до МІУ встановлений пакет документів.

Стабільна робота цивільного судноплавства в Чорному морі, у тому числі в рамках Зернової ініціативи, неможлива без страхового покриття перевізникам усіх ризиків, пов’язаних з агресією Росії. Ми бачимо, що страхові компанії з пересторогою ставляться до покриття таких ризиків, а це створює загрозу для невійськових морських перевезень з українських портів”, — зазначив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За його словами, запуск механізму компенсації шкоди дасть можливість фрахтувальникам та судновласникам і надалі забезпечувати заходження до наших портів незалежно від того як працює чи не працює Зернова угода.

Україна як держава, яка ратифікувала міжнародні конвенції, має право на вільне торговельне судноплавство. І ми, зі свого боку, робимо все можливе, щоб знайти ті рішення, які відкриють рух з та до наших портів. І не залежати від країни-агресора, яка вже понад 7 місяців блокує рух навіть в рамках Зернової Ініціативи”, — наголосив Кубраков.

У лютому Верховна Рада підтримала зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік», які надають фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання гарантії компенсації шкоди, заподіяної внаслідок агресії Росії. На ці цілі передбачено до 20 млрд грн.

З 1 січня 2023 року страховики суден скасували покриття військових ризиків у Росії, Україні та Білорусі після виходу перестраховиків з регіону через серйозні збитки. Водночас програма страхування, яка забезпечує покриття вантажів через український експортний коридор зерна, у 2023 році діє без підвищення ставок, оскільки продукт був створений таким чином, що страховики, які беруть участь у програмі, поділяють ризик без необхідності перестрахування.
 

Ще на цю тему