ЄС запровадив санкції проти росіян, причетних до ув’язнення критика Путіна Кара–Мурзи

09:40 06.06.2023

Рада Європейського Союзу 5 червня схвалила санкції проти дев’яти громадян Росії, причетних до ув’язнення критика президента РФ Владіміра Кара-Мурзи.

Як повідомляє Європейська правда, відповідне рішення було опубліковане в Офіційному журналі ЄС.

Санкції Євросоюзу стосуються заступника міністра юстиції Росії Олега Свириденка, чотирьох суддів і двох слідчих у справі Кара-Мурзи, а також керівника слідчого ізолятора, де утримувався засуджений, і директор компанії, чия експертиза лягла в основу обвинувального вироку.

Дев'ятеро росіян приєднались до реєстру ЄС із понад 40 найбільшими порушниками у світі, який називається Глобальний режим санкцій щодо прав людини, у якому також присутні китайські посадовці та африканські воєначальники.

"Список Кара-Мурзи" мав бути схвалений ще у травні, але в останню хвилину Угорщина наклала вето на санкції щодо російського заступника міністра.

Причину такого кроку Будапешт не вказав, та раніше він заявляв про намір блокувати схвалення нового санкційного пакета ЄС і допомоги Україні через внесення Києвом угорського банку OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни.

Тим не менш, минулого тижня посли ЄС остаточно схвалили санкції проти причетних до ув'язнення Кара-Мурзи.

У квітні російський суд засудив Владіміра Кара-Мурзу до 25 років позбавлення волі. Дисидент був ув'язнений і притягнутий до кримінальної відповідальності рік тому за засудження агресії Росії проти України, нагадує видання.
 

Ще на цю тему