В ООН кажуть, що рф блокуватиме порт Південний, доки не відновиться експорт російського аміаку

20:20 02.06.2023

Представник генсека ООН Стефан Дюжаррік повідомив, що росія 1 червня довела до відома Спільного координаційного центру (СКЦ), що обмеження на реєстрацію суден зернового коридору, що прямують в український порт Південний, будуть діяти, доки не відновиться експорт російського аміаку.

Про це пише ЦТС з посиланням на АПК Інформ.

"Російська федерація повідомила СКЦ про обмеження реєстрацій суден у порту Південний через відсутність російського експорту аміаку", - сказав Дюжаррік. Також він зазначив, що, починаючи із 22 травня, кількість реєстрацій суден зернового коридору скоротилася з трьох до двох на добу.

За його словами, загалом у травні з українських портів вийшли 33 судна - половина порівняно з квітнем, і тільки три з них вийшли з порту Південний.

Дюжаррік уточнив, що експорт у межах зернової ініціативи в травні становив 1,3 млн тонн зерна та інших продуктів харчування, що менше половини квітневого показника.

"Це дуже серйозна ситуація, нам потрібно рухатися вперед. Ініціатива має бути продовжена після 17 липня", - наголосив представник ООН, додавши що секретаріат ООН уже висунув практичні пропозиції для всіх сторін на стратегічному та оперативному рівні, враховуючи глобальні переваги цієї ініціативи.

"Ми продовжимо активну взаємодію зі сторонами для повного відновлення операцій у межах продовження ініціативи. Зокрема, ми в пошуку зобов'язань (commitments) щодо безумовного доступу суден до всіх трьох портів у межах ініціативи, збільшення кількості успішних перевірок, що проводяться за день, і передбачуваних реєстрацій, щоб уникнути невиправданих затримок суден, експорту добрив, зокрема аміаку, і відновлення (роботи) аміакопроводу Тольятті-Одеса", - резюмував представник ООН.

Зазначимо, що декілька тижнів тому генсек ООН Антоніу Гутерреш запропонував всім сторонам зернової угоди розпочати перемовини щодо можливості відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса, на чому раніше наполягала рф. Однак російська сторона відмовилася від участі в цих переговорах. Туреччина та Україна погодилися на проведення перемовин, однак росія вийшла з переговорного процесу, заявивши, що спочатку мають бути виконані її 5 вимог, озвучених раніше.

Нагадаємо, що в квітні МЗС країни-агресора висунув наступні вимоги в обмін на стабільну роботу зернового коридору: "Перепідключення "Россільгоспбанку" до SWIFT, відновлення поставок сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування, скасування обмежень на страхування та перестрахування плюс зняття заборони на доступ до портів; відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса", розблокування зарубіжних активів та рахунків російських компаній, пов'язаних з виробництвом та транспортуванням продовольства та добрив".
 

Ще на цю тему