Столтенберг закликав країни НАТО збільшити оборонні витрати

14:00 02.06.2023

Країни НАТО повинні підписати більше контрактів з оборонними компаніями для розширення виробництва боєприпасів, зважаючи на те, що їхні запаси вичерпуються, сказав генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, закликаючи союзників витрачати щонайменше 2% ВВП на оборону якнайшвидше. 

Про це повідомляє Bloomberg, пише ZN.UA.

«Ми повинні робити більше в усьому Альянсі», - заявив Столтенберг в Осло після дводенної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО.

Міністри обговорили заявку України на вступ та інші шляхи забезпечення довгострокової підтримки країни, яка захищається від нападу Росії.

«Що нам потрібно, то це підписання контрактів, тому що тоді промисловість готова інвестувати і нарощувати виробництво», - додав Столтенберг.

За його словами, Альянс запросив представників оборонної промисловості приєднатися до зустрічі міністрів оборони у Брюсселі наприкінці цього місяця, щоб сприяти налагодженню контактів.

Столтенберг висловив сподівання, що під час липневого саміту у Вільнюсі лідери країн НАТО також узгодять план дій щодо оборонної промисловості, в якому буде визначено шляхи нарощування виробництва і спільних закупівель, а також забезпечення оперативної сумісності та стандартизації.

Альянс погодив нові керівні принципи щодо боєприпасів, в тому числі 155-міліметрових артилерійських снарядів, щоб забезпечити країни більшими запасами як для продовження підтримки України, так і для власних оборонних потреб.

«Поки що союзники вичерпали запаси, щоб мати змогу підтримати Україну — це нестабільний шлях, тому нам потрібно нарощувати виробництво, щоб реалізувати ці нові та амбітніші цілі», - сказав Столтенберг.

Альянс має намір узгодити нові зобов'язання щодо витрат на оборону, які стануть головною темою обговорення для міністрів оборони під час зустрічі. Згідно з нинішнім зобов'язанням, підписаним у 2014 році, члени НАТО домовились витрачати 2% ВВП до 2024 року, але лише вісім країн НАТО із 31 члена Альянсу наразі досягли цієї мети.

Столтенберг сказав, що дискусії ще тривають.
«Але ми очікуємо, що союзники досягнуть 2% якомога швидше, тому що війна в Україні продемонструвала нагальну необхідність цього», - додав він.

Раніше Столтенберг повідомляв, що Захід не втомився від допомоги Україні. За його словами, зараз підтримка Києва лише посилюється.

Столтенберг додав, що, незважаючи на наявність "різних голосів" та думок щодо допомоги, залишається переважна "політична воля підтримувати" Україну.
 

Ще на цю тему