Повинні знайти щось, щоб компенсувати нашу нездатність надати Україні повноправне членство в НАТО

08:20 02.06.2023

Президент Литви Гітанас Науседа на полях саміту Європейської політичної спільноти в Молдові заявив, що союзники мають компенсувати Україні неспроможність наразі надати їй членство в НАТО. 

Про це, як пише ZN.UA, повідомляє Verslo žinios.

"Ми багато разів говорили, що не можна повторювати порожні формулювання про відкриті двері до НАТО. Ми повинні знайти щось, щоб компенсувати нашу нездатність надати Україні повноправне членство на цей момент" – зазначив Науседа.

Литовський лідер підкреслив, що всі розуміють, що запропонувати країні, яка перебуває у стані війни, повноправне членство у військовому альянсі буде вкрай складно, але достатні гарантії безпеки, такі як військова і політична підтримка України, а також інституційні рамки для більш тісної співпраці між Україною і НАТО, повинні бути знайдені.

"Важливо розуміти, що війна закінчиться перемогою України, але що буде далі?" – запитав президент Литви.

Він нагадав, що ці питання будуть важливими на саміті НАТО у Вільнюсі в липні. Президент підкреслив, що на саміті також обговорюватиметься зміцнення протиповітряної оборони Польщі та країн Балтії.

"Ситуація дуже серйозна і, на жаль, вона погіршується, особливо з огляду на те, що Білорусь активно залучена до цього конфлікту і готова розгорнути тактичну ядерну зброю", – додав глава держави.
 

Ще на цю тему