Пентагон уклав контракт зі Starlink Маска на супутнилові послуги для України

10:20 02.06.2023

Служба супутникового зв'язку Starlink від компанії мільярдера Ілона Маска SpaceX, якою користуються ЗСУ на полі бою, тепер має контракт з Міністерством оборони США на надання супутникових послуг для України.

Як пише ZN.UA, про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву Пентагону.

«Ми продовжуємо працювати з низкою глобальних партнерів над тим, щоб забезпечити Україну стійкими супутниковими і комунікаційними можливостями, яких вона потребує. Супутниковий зв'язок є життєво важливим рівнем у загальній мережі зв'язку України, і міністерство укладає контракти з компанією Starlink на надання послуг такого типу», – заявили у Пентагоні.

Пентагон не розголошує умови контракту «з міркувань операційної безпеки і через критичний характер цих систем». Контракт з Пентагоном є благом для SpaceX, оскільки, за словами Маска, підтримка послуг його компанії для України коштує 20 мільйонів доларів на місяць.

Відомо, що інтернет від Starlink використовується українськими військами в різних сферах, в тому числі для забезпечення зв'язку на полі бою.

SpaceX, за рахунок приватних пожертвувань і за окремим контрактом з американським агентством з іноземної допомоги, надає українцям (як цивільним, так і військовим) послуги Starlink з початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Відомо, що Росія намагалася відключити і заглушити інтернет-сервіси в Україні, включно зі спробами заблокувати Starlink, але SpaceX протидіяла цим атакам, зміцнивши програмне забезпечення сервісу.

Нагадаємо, що на початку лютого президент SpaceX Гвінн Шотвелл заявила, що її компанія вжила заходів, щоб запобігти використанню українськими військовими супутникового інтернету Starlink для управління безпілотниками на фронті. Пізніше міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що проблем з роботою терміналів Starlink у нашій країні немає.
 

Ще на цю тему