Іноземні посольства в Україні закликали РФ повернути депортованих дітей

17:40 01.06.2023

У Міжнародний день захисту дітей дипломатичні місії в Україні виступили із спільною заявою щодо примусової депортації українських дітей Росією, в якій закликали РФ повернути їх в Україну.

Документ, який підписали 23 іноземні дипломатичні представництва, оприлюднено на сайті посольства Великої Британії в Україні, передає Укрінформ.

"Сьогодні, у Міжнародний день захисту дітей, який відзначається в України та багатьох інших країнах, ми, посольства, які підписалися під цією заявою, закликаємо Російську Федерацію повернути українських дітей до України. Ми приголомшені масштабною незаконною примусовою депортацією та переселенням українських дітей до Росії або на контрольовану Росією територію Україні, та у зв’язку з цим звертаємо увагу на ордери на арешт, видані Міжнародним кримінальним судом", - зазначається в заяві.


Іноземні дипломати нагадали, що українська влада ідентифікувала понад 19 тисяч дітей, незаконно депортованих або іншим чином розлучених зі своїми батьками чи опікунами. Вони також констатували, що кількість депортованих дітей продовжує зростати через останні переселення цивільного населення із Запорізької області.

"Росія викрадає дітей із їхніх шкіл, їхніх домівок, зокрема тих, хто живе в установах інтернатного типу. Також діти були розлучені зі своїми родинами під час так званого російського процесу “фільтрації”. Дуже мало дітей повернулося. Травма розлучення з близькими вплине на дітей та їхні родини на все життя. У той час, як Російська Федерація стверджує, що це “евакуації”, Слідча комісія ООН дійшла висновку, що жоден із розглянутих випадків не був виправданий міркуваннями безпеки чи захисту здоров’я, а також не відповідав вимогам міжнародного гуманітарного права", - зауважили дипломати.

Як зазначається в заяві, перешкоди, які Росія створює, щоб не дозволити українським дітям возз’єднатися зі своїми сім’ями, підривають російську версію.

"Ми нагадуємо РФ про її зобов’язання за міжнародним правом припинити незаконну агресивну війну та забезпечити захист життя всіх дітей. Ми закликаємо Росію забезпечити право дітей на збереження своєї культурної ідентичності, зупинити примусове переміщення дітей до РФ та припинити насильницьке перевиховання українських дітей і примус стати росіянами. Ми закликаємо РФ до співпраці з українською владою з повернення українських дітей туди, де їхній дім – до України", - наголосили автори заяви.

Вони запевнили, що міжнародна спільнота підтримує Україну в захисті майбутніх поколінь, і пообіцяли притягнути РФ до відповідальності за її незаконні та варварські дії в Україні.


Заяву підписали посольства Великої Британії, Австралії, Австрії, Нідерландів, Канади, Данії, Естонії, Греції, Латвії, Швейцарії, Чехії, Польщі, Словенії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Італії, Нової Зеландії, Норвегії, Румунії, Іспанії, Швеції та представництво Європейського Союзу в Україні.

Ще на цю тему