У РФ хочуть офіційно дозволити набирати у військо обмежено придатних, а також маючих судимість

15:20 01.06.2023

Брак охочих поповнити ряди гарматного м'яса серед здорових та незасуджених осіб у РФ вже вдається взнаки

Кремль хоче розширити перелік осіб, які можуть підписати контракт на військову службу, вочевидь, через брак гарматного м'яса, який стає все більш відчутним. Зокрема у парламенті РФ був зареєстрований законопроєкт, який дозволяє громадянам із судімістю поповнювати ряди збройних сил саме на підставі контракту, а не лише на умовах мобілізації.

Хоча варто зазначити, що юридичне оформлення такого дозволу дуже сильно відстало від російських реалій, коли взагалі зеками комплектується "ЧВК "Вагнер", а також підрозділи міноборони під загальною назвою "Шторм Z". Але виключення будуть становити особи, які здійснили тяжкі злочини, тобто ресурс для поповнення підрозділів із зеків залишається.


Інша новела російського законодавства - надання можливості обмежено придатним до військової служби укладати контракт на проходження військової служби. Як одне корелюється з іншим, окреме питання, але саме так пропонують зробити у РФ.

Авторами законопроєкту є профільний комітет нижньої палати парламенту РФ, який очолює колишній заступник міністра оборони Картаполов, також відомий своїм командуванням операції у Сирії у 2016-2017 роках. Таким чином навряд мова йде про місцеву ініціативу й цей законопроєкт доволі швидко може пройти всі необхідні голосування.

Зрештою таке розширення умов підписання контракту на проходження військової служби для РФ є цілком логічним рішенням. Механізм так званої "часткової мобілізації" продемонстрував різке обурення рядових громадян, підняття соціальної напруги, а також неспроможність структур міноборони справитись з таким об'ємом поповнення.

Через це єдиним механізмом поповнення війська залишається контрактна служба, але, вочевидь, брак охочих здорових та незасуджених осіб у РФ вже вдається взнаки.

Теми:

Ще на цю тему