Літаки НАТО охороняють повітряний простір європейського саміту у Молдові

13:40 01.06.2023

Літаки дальнього радіолокаційного стеження НАТО охороняють небо над місцем проведенням саміту Європейської політичної спільноти, який проходить 1 червня у Молдові. 

Про це повідомила пресслужба Альянсу, пише "Європейська правда".

"Літаки дальнього радіолокаційного стеження НАТО можуть виявляти літаки, ракети і безпілотники за сотні кілометрів, що робить їх важливим засобом раннього попередження", – сказала речниця НАТО Оана Лунгеску, додавши, що "Молдова є близьким і давнім партнером НАТО".

У відповідь на війну Росії в Україні НАТО посилив свою повітряну присутність у Східній Європі додатковими винищувачами, літаками спостереження і літаками-заправниками. 

Літаки дальнього радіолокаційного стеження здійснюють регулярне патрулювання над Східною Європою і регіоном Балтійського моря з метою відстеження російських військових літаків поблизу кордонів НАТО. 

НАТО має 14 таких літаків, які є модифікованими Boeing 707. Літаючи на висоті близько 10 км, один літак може контролювати повітряний простір в радіусі 400 км.  

Літаки дальнього радіолокаційного стеження НАТО також регулярно патрулюють небо під час великих міжнародних заходів, в тому числі самітів НАТО, останній з яких відбувся в Мадриді в червні минулого року.

Ще на цю тему