ООН запропонувала "взаємовигідний алгоритм" покращення зернового коридору – Reuters

12:20 01.06.2023

Організація Об'єднаних Націй запропонувала Україні, Туреччині та Росії розпочати підготовку до відновлення роботи аміакопроводу Тольятті – Одеса, пише Reuters із посиланням на власні джерела. Це дозволить почати експорт російського аміаку – основного інгредієнта у виробництві нітратних добрив – через українські порти.


Паралельно ООН хоче провести переговори про розширення ініціативи на додаткові порти в Україні та інші вантажі – не лише аграрну продукцію, як зараз.

Співрозмовник агентства сказав, що в ООН розглядають цю пропозицію як "взаємовигідний алгоритм радикального покращення" роботи зернового коридору.

"Україна та Туреччина підтвердили готовність працювати за запропонованим генсеком алгоритмом. Водночас Росія станом на 30 травня не дала згоди, попри наявність в алгоритмі вигідних їй позицій", – сказав він.

Речник ООН Стефан Дюжаррік сказав, що перемовини з цього приводу тривають, а "експорт аміаку є частиною підписаної угоди".

Заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков у понеділок на конференції Grain Ukraine заявив, що в зерновій угоді "жодного слова нема про аміакопровід".

"Мова була лише про експорт наявного аміаку. Його на той момент було 40 000 тонн. Ні слова про трубу, ні слова про транзит", – цитує Васькова AgroPolit.

Технічно аміакопровід готовий прокачувати 100 000 тонн на місяць, для його запуску знадобиться 30 днів.

Київ може дозволити транзит російського аміаку через українську територію, якщо отримає гарантії від Росії та ООН, що експорт зерна працюватиме безперешкодно, цитує Васькова Reuters.

Відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса – одна з вимог Росії, які вона виставляє для наступного продовження Чорноморської зернової угоди.

До 24 лютого на Росію припадало 20% світового експорту аміаку.
24 лютого 2022 року, в день повномасштабного російського вторгнення в Україну, російська компанія "Тольяттіазот" зупинила транзит аміаку через трубопровід.

Теми:

Ще на цю тему