Оголошені деталі створення Корпусу морської піхоти України: часу чекати на завершення війни - немає

11:20 01.06.2023

Корпус морської піхоти України необхідний для того, щоб не тільки захисти берегову лінію, а й провести десантні операції, які вимагають гнучкої системи управління, відповідних засобів та сил

Командувач Військово-Морських Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа в ефірі телемарафону оголосив певні деталі щодо причин створення, задач та сил Корпусу морської піхоти України, намір сформувати який був оголошений 23 травня.

Зокрема Корпус має бути потужним засобом, який може у взаємодії з іншими родами військ виконувати специфічні задачі з яких найголовніші - берегова оборона та десантні операції.


"Ми - морська держава, у нас дуже протяжна берегова смуга - понад 2700 кілометрів, з них 1700 кілометрів морського кордону. Усе наше узбережжя - разом із річками, лиманами, затоками, портами, потребує захисту. І завдання із забезпечення безпеки чи вивільнення цих територій покладається саме на морську піхоту", - зазначив Олексій Неїжпапа.

Діаметрально протилежним завданням є захоплення плацдармів, що потребує проведення десантних операцій, зокрема й морських. Зазначимо, що такий вид операцій об'єктивно вважається одним з найскладніших та потребує об'єднаних зусиль всіх Збройних Сил, але так чи інакше головну роль все одно відіграє саме морська піхота. Тому десантним силам необхідно мати певну самостійність в управлінні та ухваленні рішень й саме для цього створюється Корпус.


Створення Корпусу морської піхоти України також означає й збільшення його сил за рахунок створення нових бригад й інших підрозділів. При цьому мова йде не лише про утворення бригад морської піхоти, а й, наприклад, артилерійських, забезпечення та підтримки.

Звісно це потребуватиме й специфічного озброєння - зокрема амфібійної бронетехніки. Але Командувач зазначив, що засобами доставки цієї техніки будуть саме кораблі ВМСУ.

Таким чином Збройні Сили України пішли вкрай прагматичним шляхом, який більше схожий на досвід Кореї, а не США, де Корпус морської піхоти є одним з п'яти видів збройних сил США та єдиним у світі загальновійськовим з'єднанням морської піхоти з упором на експедиційні операції.


Водночас програма створення Корпусу морської піхоти України вбачається доволі масштабною, бо необхідно сформувати нові бригади, підготувати та озброїти, а також забезпечити їх десантні можливості, при цьому мова йде не лише про кораблі, а й про вертольоти для здійснення так званого "вертикального охоплення", коли у тилу сил берегової оборони противника висаджується десант. Але ці задачі вже вирішуються.

"Усі ці плани реалізуються уже зараз, у нас немає часу чекати на завершення війни", - підкреслив віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

Теми:

Ще на цю тему