Румунія оголосила тендер на бронеавтомобілі на 1 млрд доларів з вкрай цікавими, жорсткими, але прагматичними умовами

11:00 01.06.2023

Коли країни НАТО закуповують озброєння часом доволі корисно дивитися на те, які умови вони висувають у тендері, особливо коли мова йде про такий популярний вид військової техніки, як бронеавтомобілі

Міноборони Румунії офіційно розпочало приймання пропозицій на участь у тендері "легкі тактичні броньовані автомобілі". Контракт доволі масштабний та довгостроковий, бо мова йде про намір закупити 1059 машин з колісною формулою 4х4 у 9 конфігураціях.

Вартість замовлена оцінена у 4,58 млрд леїв без ПДВ, що становить близько 1 млрд доларів. Тобто мова йде про доволі значний контракт за який має сенс боротися доволі потужним гравцям. Й в цій ситуації доволі цікаво оцінити умови, які висунуло оборонне відомство країни до учасників, які опублікувало виданням Defense Romania.

Зокрема зазвичай від умов очікується довгий перелік технічних характеристик до військової техніки, але у Бухаресті пішли іншим шляхом. Зокрема до учасників конкурсу, які можуть подати заявки до 10 липня, висувається вимога бути постачальником аналогічних машин до мінімум двох країн НАТО або ЄС протягом останніх 7 років й об'єм таких поставок має сумарно дорівнювати не менше ніж 1059 аналогічних бронеавтомобілів.

Також за умовами тендеру обумовлена згода на обов'язкову участь румунської оборонної промисловості у виробництві та випуск у Румунії мінімум 279 машин. Таким чином лише дві умови відсіюють маленькі компанії, ненадійних постачальників, а також гарантують локалізацію виробництва. Але звісно доволі сильно скорочують перелік можливих кандидатів.


Зокрема, румунське видання вже поспілкувалось з основними кандидатами на участь у конкурсі, якими наразі є американський JLTV від Oshkosh та французький Sherpa Light 4x4 від Arquus. Обидва виробники підтвердили свою участь, при цьому французи готові на 70% локалізацію та завантаження заводу Dacia, який належить Renault.


З боку Defense Express можемо додати, що під умови тендеру цілком підходять й інші бронеавтомобілі, наприклад, німецький Dingo від Krauss-Maffei Wegmann, італійський Iveco LMV, або американський International M1224 MaxxPro.

Водночас вже питання характеристик та експлуатаційних особливостей міноборони Румунії вочевидь буде вирішувати під час порівняльних випробувань. Й це також доволі цікавий й можливо доволі прагматичний підхід.

Ще на цю тему