Справа власниці турагенції, що допомогла незаконно вивезти до Криму українських дітей: передана до суду 

19:20 31.05.2023

Прокуратура Автономної Республіки Крим передала до українського суду справу проти підприємниці з анексованого Криму.

Повідомляється, що після анексії Криму підприємець створила російську «Туристичну агенцію «АТЛАС». Пізніше, 2022 року, вона уклала контракт із створеним російською владою «Кримським федеральним університетом ім. Вернадського», пише Крим.Ралії.

За умовами договору компанія перевозила неповнолітніх з території окупованих Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей до Криму та назад. За свою роботу вона отримала із держбюджету Росії понад 15 мільйонів рублів.

Власниці компанії оголосили підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їй загрожує до п'яти років позбавлення волі. У повідомленні української прокуратури не вказано ім'я та прізвище підозрюваної.

За даними з відкритих джерел, йдеться про Парубину Ганну Олегівну. Вона є директором російського ТОВ «Туристична агенція «АТЛАС». Її публічних коментарів нема.

Дослідники з Єльського університету стверджують, що в Криму існує мережа закладів, де займаються ідеологічним «перевихованням» українських дітей, вивезених з окупованих територій. Через подібні табори пройшли щонайменше шість тисяч дітей. Деяких утримують там силоміць, не дозволяючи повернутися до батьків.

Українській владі точно відомо про понад 19 тисяч вивезених з окупованих територій дітей до Росії та анексованого Криму. 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт глави Кремля Володимира Путіна, а також уповноваженого з прав дитини за президента РФ Марії Львової-Бєлової.

Суд встановив, що Путін та Львова-Бєлова особисто відповідальні за примусову депортацію дітей з окупованих територій України. У РФ після видачі ордера заявили, що повернуть дітей, коли будуть безпечні умови.
 

Ще на цю тему