Румунія обурилась через заяви президентки Угорщини про Трансильванію

10:00 31.05.2023

Міністерство закордонних справ Румунії висловило протест угорському посольству через "недоречні публічні заяви" президентки Каталін Новак, які та зробила під час приватного візиту до Трансильванії на вихідних.

Про це повідомляє Європейська правда.

Разом із кількома угорськими політиками Новак на вихідних взяла участь у паломництві в місті Шумулеу-Чук з нагоди Дня Святої Трійці.

У Facebook президентка Угорщини виклала відео з поїздки під назвою "Не дай загинути Трансильванії, Боже наш", у якому звучить гімн секеїв – етнічної групи мадярів у Румунії, що, як пише видання Transtelex, і раніше викликало суперечки у відносинах Бухареста й Будапешта.

"Мати щаслива, коли її сім'я разом", – йшлося у сьогоднішній проповіді. Так само і мені, як голові держави, завжди приємно відчувати цю національну єдність, коли нація разом, як ми відчули сьогодні під час прощання. Нехай Господь благословить угорський народ!" – написала вона.

У неділю 29 травня Міністерство закордонних справ Румунії, згідно з повідомленням Agerpres, висловило протест проти "публічних повідомлень" Новак, зокрема розміщених на сторінці угорської президентки у Facebook.

Там зазначається, що нещодавній приватний візит Новак до Румунії супроводжували "недоречні публічні повідомлення, зокрема ті, що стосуються історичного регіону Румунії", після чого румунське МЗС негайно зв'язалося із послом Угорщини і висловило свій рішучий протест.

На це офіс Каталін Новак у понеділок у коментарі виданню Mandiner заявив, що протест МЗС Румунії "є надмірним і невиправданим, але не є чимось незвичайним".

"Допис, про який ідеться, в якому демонструється гімн секеїв, виконаний на прощанні в Чіксомльо (угорська назва Шумулеу-Чук – ЄП), все ще доступний на сторінках президентки в соціальних мережах. Цитуючи привітання трансільванських реформатів: "Мир від Бога!", – додали там.

Зазначимо, що між Угорщиною та Румунією час від часу виникають суперечки на історичному ґрунті. На початку цього року угорського посла викликали до МЗС Румунії у зв’язку із заявами очільника парламентського комітету із закордонних справ про право угорської меншини в Румунії вивішувати свій прапор.
 

Ще на цю тему