Українська компанія конкурує з Rolls-Royce за двигуни для турецького винищувача KAAN

15:00 30.05.2023

Українська компанія "Івченко-Прогрес" бере участь у тендері на створення реактивного двигуна для турецького винищувача п'ятого покоління KAAN.

Про це повідомляє SavunmaSanayiST.

Головним конкурентом української компанії є відомий британський гігант Rolls-Royce. Міністерство оборони Туреччини виразило бажання отримати два двигуни для свого нового літака. У цьому проекті "Івченко-Прогрес" співпрацюватиме з турецькою компанією Tusas Engine Industries (TEI), тоді як Rolls-Royce буде мати партнера у Kale Group. Одним із ключових вимог є передача повних прав на двигун Туреччині.

Варто відзначити, що українські двигуни вже успішно використовуються в багатьох турецьких безпілотних літальних апаратах, таких як Bayraktar Kizilelma, ANKA-3 і Bayraktar Akinci. Крім того, українські силові установки будуть встановлені в перспективному вертольоті T929 ATAK II.

Щодо конкурентів, компанія Kale Arge, яка входить до складу Kale Group, має в своєму асортименті двигуни KTJ-3200 і KTJ-1750, які використовуються у ракетах SOM, ATMACA і CAKIR.

Прототип винищувача KAAN вже оснащений американським двигуном F110, який буде встановлений у перших 20 літаках. Заплановано, що виробництво KAAN розпочнеться у 2028 році, а перший політ відбудеться наступного року. Вартість цього винищувача може перевищити $100 мільйонів.

 

Ще на цю тему