Президент Болгарії виступив проти формування уряду, який може вивести країну з кризи

08:20 30.05.2023

Президент Болгарії Румен Радев у понеділок віддав мандат на формування уряду висуванцю блоку "Продовжуємо зміни-Демократична Болгарія" академіку Ніколаю Денкову, який за домовленістю з блоком ГЕРБ-СДС буде прем’єром наступні дев’ять місяців.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БГНЕС.

Вручення мандата Денкову відбувається за домовленістю блоків "ПЗ-ДБ" і ГЕРБ-СДС, які домовились очолювати уряд за ротаційним принципом протягом наступних 18 місяців.

"Я зобов'язаний передати цей мандат. Заради збереження залишків довіри до політичної системи я закликаю вас повністю переглянути доцільність використання цього мандата, він уже дискредитований", – сказав Радев.

На це Денков заявив, що його пріоритетом буде формування стабільного уряду, "який буде вирішувати проблеми народу і який рухатиме Болгарію європейським шляхом".

"Не думаю, що Конституція передбачає, що хтось інший повинен давати поради Національним зборам (парламенту – ред.), обирати уряд чи ні", – додав він.


Два уряди і жодної коаліції: як Болгарія вийшла з політичної кризи та що це змінить для України
Минулого тижня колишня єврокомісарка Марія Габріель, кандидатуру якої на посаду прем'єр-міністерки висунув найбільший парламентський блок у Болгарії – ГЕРБ-СДС, – оголосила про домовленість із блоком "ПЗ-ДБ" про формування ротаційного уряду.

У межах домовленості перші дев'ять місяців уряд очолить Ніколай Денков – кандидат у прем'єри від "ПЗ-ДБ", а Габріель буде віцепрем'єркою – міністеркою закордонних справ. Після цього вони поміняються ролями: Габріель очолить уряд, а Денков стане головою МЗС.

Це, як очікується, покладе край політичній кризі, яка охопила Болгарію в останні майже три роки й призвела вже до чотирьох дострокових парламентських виборів. У цей час саме відомий проросійськими поглядами президент країни Румен Радев мав повноваження призначати технічні уряди.

Варто зазначити, що формування уряду на ротаційній основі не є чимось унікальним – за результатами виборів 2020 року традиційні суперники, партії Fine Gael і Fianna Fáil, домовилися про ротацію на посаді глави уряду Ірландії.

Ще на цю тему