Лавров знову лякає припиненням зернової угоди

18:20 29.05.2023

В російському МЗС заявляють, що Чорноморська зернова ініціатива припинить своє існування, якщо не будуть враховані всі вимоги рф.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, про це сьогодні, зокрема заявив очільник російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров.

"Що стосується подальшої долі Чорноморської ініціативи... Якщо все залишиться як є, а, зважаючи на все, так воно і буде, потрібно буде виходити з того, що вона більше не функціонує", - сказав Лавров.

Також він вчергове навів маніпулятивні дані про те, що нібито менше 3% українського зерна, яке експортується з України зерновим коридором, потрапило до найбідніших країн. Також голова МЗС росії, яка сама порушила всі можливі міжнародні угоди і норми, заявив про буцімто не виконання Меморандуму росія-ООН.

Нагадаємо, що з початку квітня через саботаж рф до українських портів в рамках зернового коридору заходили одиничні судна, а після 9 травня цей рух взагалі призупинився. 17 травня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив, що зернова угода буде продовжена після 18 травня ще на 2 місяці. Експерти оцінили це як певний політичний хабар Ердогану від керівництва росії напередодні другого туру президентських виборів в Туреччині, який відбувся 28 травня і де переміг діючий президент країни.

Відзначимо, що перші два судна з зерном з портів Великої Одеси вийшли лише напередодні, 28 травня.

Також варто зауважити, що лише до країн Африки зерновим коридором вже було експортовано 3,3 млн т української сільгосппродукції. Її доставили 123 судна. Також, згідно статистичних даних МІУ, понад третина українського зерна постачається в азійські країни.
 

Ще на цю тему