Путін дозволив вибори і депортації за воєнного стану

16:30 29.05.2023

У Росії змінили закон про воєнний стан. Тепер на анексованих територіях можна буде проводити "вибори" й "референдуми", а також депортувати людей.

Про це пише Українська правда.

Російський диктатор Володимир Путін підписав закон про внесення змін до закону "Про воєнний стан", які, зокрема, дозволяють проводити вибори на анексованих територіях і депортувати жителів. 

У законі "Про воєнний стан" тепер прописано можливість "примусового і контрольованого переміщення громадян з території, де введено воєнний стан, на території, на яких воєнний стан не введено". 

Також після внесених змін до закону "Про воєнний стан" з'явилася можливість проведення "референдумів і виборів до органів державної влади та органів місцевого самоврядування", якщо рішення про них ухвалив Центрвиборчком "за результатами консультацій з федеральним органом виконавчої влади, що здійснює функції з вироблення та реалізації державної політики, нормативно-правового регулювання в галузі оборони, і федеральним органом виконавчої влади".

Проводити вибори можна буде як на всій території, де введено воєнний стан, так і тільки на її частині.

Поправки до закону "Про воєнний стан" було внесено до другого читання законопроєкту 168783-8, у якому спочатку йшлося про заміну в низці федеральних законів понять "член Ради Федерації" на "сенатор Російської Федерації". Його внесли в липні 2022 року, а перше читання відбулося в березні 2023 року. 17 травня законопроєкт із поправками ухвалили в другому читанні, а 18 травня – у третьому.
 


 

Ще на цю тему