Росія хоче обстежити морське дно поблизу норвезьких нафтогазових об’єктів

08:40 29.05.2023

Посольство рф в Норвегії звернулося до норвезького уряду по дозвіл на дослідження морського дна поблизу нафтогазових об’єктів країни.

Влітку росіяни планують здійснити дві «наукові» експедиції до регіону, пише Gospodarkamorska. Судно «Академік Мстислав Келдиш» має намір дослідити морське дно на півночі Норвегії, а «Професор Молчанов» — розвідати район на схід від архіпелагу Шпіцберген, пише usm.media.

У місцях, які цікавлять росіян, розташовані норвезькі нафтогазові установки. Зокрема родовище Снохвіт, звідки газ надходить на заводи, де згодом виробляють ЗПГ для Німеччини. Як зазначає видання, завдяки Снохвіт країни заміняють російський газ.

Ще одна важлива інфраструктура — підводний кабель, що з’єднує Шпіцберген зі Скандинавським півостровом.

Варто зазначити, що «Академік Мстислав Келдиш» перебуває під юрисдикцією російського інституту Ширшова, який із грудня 2022 року перебуває під санкціями США та України. Судно «Професор Молчанов» належить до іншого дослідницького центру, але також вказаний на сайті Інституту як його флот.

На думку експерта Норвезької військової академії Асе Гільє Остенсена, норвезька влада має відмовити росіянам у дозволі на експедицію.

«Російські наукові кораблі проводять дослідження на підтримку свого флоту. Їхня діяльність проблематична, особливо в поточній ситуації з безпекою», — сказав Остенсен.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему