Рф хоче експортувати аміак в обхід України

11:00 25.05.2023

Російська компанія «Уралхім» сподівається на відкриття термінала для експорту аміаку на Таманському півострові.

Росіяни жаліються, що через санкції вони не можуть експортувати аміак трубопроводом через Україну. Про це повідомляє Reuters, пише видання usm.media.

Перший етап будівництва аміачного термінала росія планує завершити наприкінці 2023 року. За заявою росіян, на першому етапі Таманський термінал міг би перевантажувати 1,5 млн тонн аміаку на рік, а до кінця 2025 року – 3,5 млн тонн аміаку та 1,5 млн тонн карбаміду.

У березні USM писав, що рф розпочала будівництво свого першого термінала з перевалки аміаку, яка раніше здійснювалася через український порт Південний. При цьому, російські експерти наголошували, що ймовірніше термінал запустять лише у другому кварталі 2024 року.

Нагадаємо, ще у 2021 році рф була найбільшим експортером добрив. За нею йшли Китай, Саудівська Аравія, Оман і Єгипет.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну експорт добрив країни-терориста впав на 10-15%. Загалом відмова країн Заходу купувати російські добрива коштувало «Уралхіму» понад 200 млн доларів. Зокрема, судно Asian Majesty з вантажем у 60 тис. тонн калію простоює у відкритому морі біля Риги з березня 2022 року.

Попри заяви «Уралхіму» про розробку нових логістичних шляхів, рф досі намагається «причепити» питання щодо роботи аміакопроводу «Тольятті-Одеса» до Чорноморської зернової ініціативи.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Теми:

Ще на цю тему