Рашисти відстрілюють за добу від 12 до 38 тисяч снарядів, більше стріляють 120-мм міномети, аніж 152-мм калібр

10:00 24.05.2023

Британський Королівський інститут оборонних досліджень (RUSI) видав дослідження, присвячене еволюції армії РФ у війні проти України.

Один із розділів цього дослідження був присвячений артилерії ворога, і там ми можемо прочитати такі важливі тези.

У І кварталі 2023 року темп артилерійського вогню рашистів коливався від 12 до 38 тисяч пострілів за добу, із відносним зменшенням вогню із 152-мм снарядів та із відносним збільшенням темпів вогню із 120-мм снарядів. При цьому кількість днів, коли росіяни відстрілювали 24 тисячі снарядів за добу та більше, була відносно невеликою.

Якщо така тенденція по інтенсивності буде триматись й далі, то це означатиме, що за 2023 рік рашисти відстріляють максимум 7 мільйонів снарядів, у той час як за 2022 рік – 12 мільйонів снарядів, із середнім темпом відстрілу від 20 до 60 тисяч пострілів на добу.

Оціночний обсяг власного виробництва снарядів в РФ тримається на рівні 2,5 млн снарядів за рік. Навіть якщо у рашистів ще є можливість купити для себе артилерійські боєприпаси на зовнішньому ринку, ворог все рівно уже вимушений докладати зусилля для збільшення ефективності вогню. І це зокрема уже проявляється в тому, як росіяни змінюють модель артилерійської підтримки своїх військ.

Наприклад, якщо на початку повномасштабного вторгнення армія РФ воліла розподіляти по 1-2 артилерійські батареї на одну БТГр, то влітку 2022 року окупанти перейшли до формування "артилерійських тактичних груп", а зараз на початку 2023 року – до використання в форматі артилерійських бригад, котрі мають перекривати визначену ділянку фронту.

Систематичні удари реактивної артилерії ЗСУ по тилам ворога привели до того, що зараз командування російських військ при видачі команди на артилерійський вогонь вимушене враховувати два фактори – першочерговість ураження тієї чи іншої цілі, та необхідна для виконання задачі маса залпу.


Зараз для ведення вогню рашистська артилерія використовує чотири види тактик, суть яких відображена в назві – "кочова гармата", "вогнева карусель", "блукаючий взвод" та "артилерійська парасолька". При цьому, що цікаво, щоб збільшити простір для маневру своєї артилерії окупанти постійно відтворюють такий собі "ланцюжок" польових складів боєприпасів, обсяг яких розрахований на виконання певної вогневої задачі.

Також цікавими є такі деталі – рашисти зменшили обсяг використання своїх РСЗВ, натомість збільшили відстріл керованих 152-мм снарядів "Краснополь", а в якості засобу контрбатарейної вони намагаються все ширше використовувати дрони-камікадзе "Ланцет".

Зазначається, що ті самі "Ланцети" можуть використовуватись також і для "активного полювання" на артилерію ЗСУ. І навіть якщо успішність "полювання" відносно невисока, це все рівно впливає на активність дій "богів війни" ЗСУ також.


Симпоматичним є те, що рашистські артилеристи намагаються інтенсифікувати застосування безпілотників "Орлан-10".

Експерти RUSI тут посилаються на слова наших військових, відповідно яким тепер для коригування вогню на окремо взятій ділянці фронту окупанти можуть використовувати одночасно навіть два "Орлан-10". При цьому час для передачі даних з подальшею видачею координат для стрільби з артилерії рашисти начебто скоротили до 3-5 хвилин.

А для кожної з артилерійських бригад армії РФ тепер на "штатній основі" можуть придаватись як мінімум декілька безпілотників "Орлан-10", постійна робота котрих якраз і потрібна для того, щоб формувати список цілей для ураження артилерією за пріоритетністю.

Теми:

Ще на цю тему