Туреччина й операції із превантаження з судна на судно – основні напрямки для російського дизпалива у травні

16:00 23.05.2023

Туреччина і операції із завантаження від судна до судна (STS) залишалися основним шляхом для експорту російського дизельного пального у травні, тоді як загальні постачання скорочуються через сезонне обслуговування НПЗ і зростання внутрішнього попиту. 

Про це кажуть трейдери і свідчать дані Refinitiv Eikon, пише enkorr.

Очікується, що російські автономні потужності з первинної переробки нафти у травні зростуть порівняно з квітнем на 1,9 млн т, до 4,4 млн тонн.

Оскільки повне ембарго ЄС на російські нафтопродукти набуло чинності 5 лютого, трейдери переспрямували експортні постачання дизельного пального з російських портів до країн Африки, Азії й Близького Сходу замість Європи, яка раніше була основним покупцем.

За даними Refinitiv, у травні до сьогодні росія спрямувала до Туреччини близько 0,5 млн т дизелю проти 1,2 млн тонн попереднього місяця.

Близько 300 тис. тонн із них досі перебувають у дорозі, порт розвантаження ще не підтверджено.

Деякі з дизельних вантажів, які прямують у Туреччину з російських портів, можуть бути вивантажені як судно-судно (STS), і їх кінцевий пункт призначення не підтверджений, повідомили Reuters джерела на ринку.

Згідно з даними Refinitiv, ще 400 тис. тонн дизелю з росії призначено для завантаження STS біля грецького порту «Каламата», а також біля Мальти.

«Середземноморські перевезення від судна до судна допомагають заощадити на довгих і дорогих маршрутах до Азії», — сказав один із трейдерів.

За даними Refinitiv, близько 220 тис. тонн дизельного пального з російських портів спрямовується до Бразилії порівняно з 480 тис. тонн у квітні.

Близько 250 тис. тонн російського дизельного палива відправилися в Африку з початку травня, свідчать дані Refinitiv. Експорт здійснювався в основному до Лівії, Марокко, Тунісу й Нігерії.

У квітні завантаження дизелю з російських портів до Африки становили близько 0,9 млн тонн, показали розрахунки Reuters на основі даних Refinitiv.

Усі наведені вище дані про доставку стосуються місця відправлення вантажу. Близько 260 тис. тонн дизельного пального, завантаженого в російських портах цього місяця, ще не мають підтвердженого пункту призначення.
 

Ще на цю тему