Лідер партії–переможця виборів у Греції офіційно відмовився формувати уряд

10:20 23.05.2023

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, чия партія "Нова демократія" здобула впевнену перемогу на парламентських виборах 21 травня, повернув мандат на формування уряду президентці Катерині Сакелларопулу.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на грецький телеканал Skai.

На зустрічі з президенткою Греції Міцотакіс підкреслив, що країні якнайшвидше потрібен сильний уряд на чотирирічний термін, а з нинішнім складом парламенту "жодних передумов" для формування такого уряду немає.

"Я вважаю своїм обов'язком якнайшвидше подолати перешкоду простого пропорційного представництва і маю намір повернути вам сьогодні… мандат, аби ми могли провести вибори, можливо, 25 червня", – заявив прем'єр-міністр Греції.

Нагадаємо, партія "Нова демократія" прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса отримала 40,8% голосів у неділю проти 20,1% у лівої партії "СІРІЗА".

Результат виявився кращим за очікуваний для Міцотакіса, уряду якого довелося мати справу зі скандалом з прослуховуванням опозиційних політиків і журналістів, пандемією COVID-19, інфляцією та смертельною залізничною катастрофою в лютому, яка викликала обурення громадськості.

Нове голосування на парламентських виборах у Греції відбудеться за новою напівпропорційною виборчою системою, що збільшує шанси партії прем'єра Греції на здобуття більшості.
 

Теми:

Ще на цю тему