Китай відмовився закуповувати російську пшеницю всупереч проханням Путіна

16:00 22.05.2023

Китай, який збільшив закупівлі у РФ практично всіх видів природних ресурсів, відмовляється закуповувати пшеницю російського виробництва

Рекордний урожай зерна, зібраний минулого року російськими аграріями, виявився не потрібним найбільшому торговому партнеру країни-агресорки Росії. Про це повідомляють росЗМІ.


Китай, який збільшив закупівлі у РФ практично всіх видів природних ресурсів – від нафти та газу до вугілля та металів, відмовляється закуповувати пшеницю російського виробництва, попри численні прохання, озвучені президентом Володимиром Путіним.

За підсумками січня-квітня Китай імпортував шість млн тонн пшениці – на 60% більше, ніж роком раніше. Але російські поставки становили лише 30 тисяч тонн, або нікчемні 0,5% від імпорту, зазначає Bloomberg з посиланням на дані митниці КНР.

Зерно не потрапило до великого «шопінг-листу» Китаю, хоча його закупівлі обговорювалися на зустрічі Путіна та Сі Цзіньпіна в Москві наприкінці березня.

Як говорив диктатор Путін після переговорів, «є можливості для суттєвого нарощування в КНР м'яса, зерна та інших категорій товарів».

Але через два місяці зрушити процес із мертвої точки так і не вдалося. Замість російської пшениці Китай віддає перевагу австралійській (59%), канадській (18%) та американській (9%). Проблема виникла на рівні фітосанітарних вимог Китаю, зазначає Bloomberg.

Теми:

Ще на цю тему