Росія виставила Польщі чек за "звільнення від нацистів"

19:00 21.05.2023

В Росії заявили про те, що Польща нібито повинна розрахуватись з росіянами за звільнення від німецьких окупантів в часи Другої світової війни.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал голови Держдуми Росії В'ячеслава Володіна.

Як відзначив політик країни-окупанта, третина територій Польщі є районами з розвиненою інфраструктурою, промисловими підприємствами, а також багаті на природні ресурси. За його словами, ці території увійшли до її складу "завдяки Росії".

"У повоєнний час радянський народ, відриваючи від себе, витратив на відновлення і розвиток Польщі за сьогоднішніми оцінками понад 750 млрд доларів... Польща існує як держава тільки завдяки нашій країні", - заявив Володін.

Політик дорікнув Польщі за знесення пам'ятників радянським солдатам, закриття російських шкіл та "крадіжку майна Росії".

"Польща має повернути придбані за підсумками Другої світової війни території та відшкодувати нашій країні кошти, витрачені на неї у воєнні та повоєнні роки", - додав спікер держдуми Росії.

Окупація Польщі радянською армією
Варто нагадати, що на початку Другої світової війни, 17 вересня, після нападу Нацистської Німеччини на Польщу, радянська армія о 5 ранку вдерлась на польську територію без оголошення війни, що призвело до повної окупації країни Червоною армією та Вермахтом.

Своїм вчинок СРСР порушив низку договорів:

договорів про мир з Польщею;

протокол про дострокове введення в силу акту Бріана-Келлога, який забороняє використання війни в якості інструменту національної політики;

договір про ненапад між СРСР і Польщею, а також протокол, який продовжував дію договору;

комюніке, яке було опубліковане Польщею та радянським урядом в 1938 році, в якому підтверджувалось, що основою мирних відносин між країнами є договір про ненапад.

Ще на цю тему