Вірменія вперше за 11 років призначила посла в Угорщині

15:30 20.05.2023

Президент Вірменії Ваагн Хачатурян у п’ятницю підписав указ про призначення першого з 2012 року посла в Угорщині на тлі рішення країн розморозити дипломатичні відносини.

Як пише "Європейська правда", указ про призначення опублікований на сайті президента Вірменії.

"Ашот Смбатян, надзвичайний та повноважний посол Республіки Вірменія в Грузії, був призначений надзвичайним і повноважним послом Республіки Вірменія в Угорщині з резиденцією у Тбілісі", – йдеться в указі.

Рішення означає, що Смбатян, який очолює дипломатичне представництво Єревана в Грузії із серпня 2022 року, працюватиме в Угорщині за сумісництвом.

Дипломатичні відносини між Вірменією та Угорщиною були призупинені з 2012 року за рішенням Ради національної безпеки Вірменії після екстрадиції до Азербайджану азербайджанського офіцера Раміля Сафарова, засудженого у 2004 році в Угорщині за вбивство вірменського лейтенанта Гургена Маркаряна.

У 2004 році під час міжнародних навчань, організованих НАТО, Сафаров купив у місцевому магазині сокиру, щоби зарубати нею ровесника-вірменина Гургена Маргаряна, який спав у сусідній кімнаті військового готелю, де були розміщені учасники навчань. Злочинця зупинила поліція, коли він намагався виламати двері другої кімнати, де зупинився ще один вірменський офіцер.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв домовився з прем’єром Угорщини Віктором Орбаном, щоби вбивцю "перевели для відбування покарання" до азербайджанської в’язниці, але його звільнили прямо біля трапу літака. На батьківщині в Азербайджані Раміль Сафаров став національним героєм.

Ще на цю тему